3. maj 2023 15:22

Dijana Kostadinova: Ovakvi incidenti skreću pažnju na mentalno zdravlje dece

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dijana Kostadinova: Ovakvi incidenti skreću pažnju na mentalno zdravlje dece

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dijana Kostadinova, danas je, povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", izjavila da ovaj incident ponovo skreće pažnju na značaj svesti o mentalnom zdravlju i podrške koja je potrebna deci i njihovim porodicama u školama i širom Srbije.

"Tragični incident u školi u Srbiji ostavio je sve u šoku i neverici. Deca, njihove porodice i nastavnici su svi traumatizovani zbog onoga što se desilo, a cela zemlja je u žalosti," rekla je Kostadinova za Tanjug.

 

U odgovoru na ovu tragediju, Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, izrazila je svoje najdublje saučešće porodicama i direktorima škole, i tom prilikom pozvala je zajednicu da se ujedini u podršci onima koji su pogođeni ovim incidentom i da radi na sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.

Kostadinova je istakla važnost svesti o mentalnom zdravlju i podrške za sve decu i njihove porodice u školama širom Srbije.

Naglasila je da je sada više nego ikad potrebna psihološka podrška i da vlada mora preduzeti akciju u cilju rešavanja izazova sa kojima se suočavaju deca i njihove porodice.

Na kraju, Kostadinova je apelovala na javnost i medije da ne objavljuju video zapise i slike iz incidenta, jer bi to samo povećalo bol dece i njihovih porodica.

Tragičan incident stavio je mentalno zdravlje u prvi plan pažnje javnosti i nadamo se da će to dovesti do više podrške i resursa koji su dostupni onima kojima je to potrebno.

"Poziva se čitava zajednica da se ujedini u podršci jedni drugima i da radi na sigurnijoj i zdravijoj budućnosti za sve", rekla je Konstadinova.