4. maj 2023 21:52

Biljana Lajović: Država i svaki pojedinac da preduzmu sve da se tragedija ne ponovi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Lajović: Država i svaki pojedinac da preduzmu sve da se tragedija ne ponovi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Psihološkinja Biljana Lajović rekla je da se nada da je tragični slučaj u OŠ "Vladislav Ribnikar" poslednji i da će svi, država i sistem i svaki pojedinac preduzeti sve da ni u kom slučaju ne ponovi.

"Dugačak je proces u kome smo mi stigli do poremećenih društvenih odnosa i do eskalacije nasilja na ovakav način. Kada se osvrnete unazad mi jako dugo teško živimo i pratkično živimo u produženom kriznom vremenu i svako krizno vreme pravi dodatne i pojačava različite vrste patološog ponašanja i onda to rezultira ovako jednim užasnim činom", rekla je Lajović za Tanjug.

 

Ona je rekla da se nada da će stručnjaci utvrditi šta se dečaku koji je počinio takvo delo tačno desilo i da sada može samo da se pretpostavlja ali i da će i nakon procene stručnjaka možda i izostati odgovor.

"Nadam se da će stručnjaci utvrditi šta se tačno desilo. Mi sad imamo različita mišljenja - bio je povučen, tih, nije delio osećanja, da jeste možda bi bilo drugačije. Možda je trpeo pritiske, možda nisu roditelji prepoznali. Ima mnogo pitanja. Možda će na jedan deo odgovoriti stručnjaci, a na neki deo možda nećemo imati odgovor - jer je ljudska duša skrovito mesto i ako neko ne podeli sa nama šta misli i oseća, posebno kada je reč o detetu, teško je utvrditi", rekla je Lajović.

One je naglasila da ne bi paušalno rekla da je dečak bio žrtva nasilja i bio odbačen jer, kako je rekla, ima dosta elementa koji su pozitivini, i ima mnogo netačnih informacija koje mogu da daju pogrešnu sliku te da je zaista najbolje sačekati procenu stručnjaka koji sada rade sa dečakom.