5. maj 2023 14:58

Darko Obradović: Sistemski pristupiti rigoroznije - uvesti predmet bezbednosna kultura

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Obradović: Sistemski pristupiti rigoroznije - uvesti predmet bezbednosna kultura

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ovo je napad na celu zemlju, da se ovo nije dogodilo ne bi se dogodili ni propratni incidenti u poslednja dva dana kojima su mediji pridavali veliku pažnju, rekao je stučnjak za bezbednost Darko Obradović.

On je naveo da je neophodno sistemski pristupiti rigoroznije i uvesti predmet koji bi se zvao bezbednosna kultura.

"Može se reći da je ovo napad na celu zemlju zato što smo napadnuti iznutra. Bez jasnog razloga se dogodila smrt, ali ne treba povezivati ova dva slučaja. Statistika poznaje repetativna krivična dela masovnog pucanja, međutim ova dva pojedinca nikako se ne uklapaju, niti se to može dovesti u vezu", rekao je Obradović, upitan da objasni reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izjavio da je ovo "napad na celu zemlju".

Obradović je za Tanjug komentarisao propratne incidente, njih 25, koji su se dogodili za poslednja dva dana.

"Da se ovi masakri nisu dogodili, možda to nikada ne bi bilo objavljeno, niti registrovano i prijavljeno. To pokazuje senzibilitet društva da prepozna i oseti. Tragedija nas je sve osvestila. Sada se na pojedine aktivnosti ne gleda kao na dečja posla, nego kao na pretnju po bezbednost", objasnio je on.

Mnoge uređenije zemlje od naše, rekao je Obradović, imaju slične probleme i suočavaju se sa njima, stalno motre na to, i stalno unapređuju bezbednosnu samosvest i kulturu.

 

"Nije sramota prijaviti školskom policajcu ili obezbeđenju bilo šta sumljivo, pa čak i saznjane da postoje namere da se dogodi zlo. Mi smo imali vakum u bezbednosnoj kulturi, to postoji počevši od devedesetih godina, to je nastavilo da postoji svuda oko nas. Neophodno je sistemski pristupiti rigoroznije i uvesti predmet koji bi se zvao bezbednosna kultura", rekao je Obradović.

On je rekao da je zajedno sa kolegama održao serije radionica, te da nisu mogli da se odbrane od pitanja učenika koji su uvek kada su bili inspirisani imali novo pitanje.

"Sa tim u vezi ja ohrabrujem ministarstvo i državu da se uvede taj predmet u škole, za razliku od dosadašnjeg građanskog i teološkog vaspitanja. Nama treba predmet koji će čuvati živote. Moramo sistemski da pravimo pretpostavke ličnosti koje će usvajati prave vrednosti. Tri stuba su - prepoznati pretnju, prijaviti je i otkloniti.", rekao je Obradović.

Kako je objasnio, većina slučajeva bi se prepoznala na vreme kao pretnja, te se ne bi ni desili.

"Da bi znali šta je pretnja, mi moramo da budemo svesni da je prepoznamo. Ako neko preti ubistvom, ako vrši nasilje, čak i ako se neko učtivo ponaša, ne mora da znači da ta osoba nije opasnost. To su sve rani indikatori", rekao je on.

 

Po svim javnim informacijama, objasnio je Obradović, u Mladenovcu je izvršeno krivično delo ilegalnim uružjem, koje je skladišteno, te da se radi o delu sa predumišljajem.

"Ovde se ne govori o afektima, već o kontinuiranoj aktivnosti. Često imamo prevelika očekivanja od policije. Mi svi moramo da se ponašamo bezbedno da bismo bili bezbedni. Kontinuiran rad i tehničko opremanje policije je dalo rezultate na poslednjem slučaju u Mladenovcu, a onog trenutka kada policija uhapsi počinioca, to treba da podigne poverenje", zaključio sagovornik Tanjuga.