9. maj 2023 13:24

Tatjana Macura: Iskustvo pokazuje da su se protesti bez jasno profilisanih lidera gasili

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura: Iskustvo pokazuje da su se protesti bez jasno profilisanih lidera gasili

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Bivša poslanica Tatjana Macura primetila je da na jučerašnjoj šetnji protiv nasilja nisu bili jasno profilisani lideri opozicije koji su zvanično organizatori protesta i dodala da ranije iskustvo pokazuje da su se vremenom takvi protesti gasili.

Deo opozicije je juče održao protestnu šetnju sa zahtevima da se smeni Savet REM-a, ukinu tabloidi i rijaliti programi, a na pitanje da li raste politička tenzija, Macura kaže da raste, a da će se tek videti da li će ona moći da se akumulira kroz ispostavljene političke zahteve.

"Ako je ovo zaista bio politički protest u smislu da je organizovan od strane opozicije sa idejom da se iskoristi u svrhu predizbornih kampanja bilo bi neophodno da se istaknu i lideri koji će nositi duh tih zahteva i neće od njih odustajati. Ovako nekako u prvom redu su se našli ljudi koji su inače druga linija u samim strankama", primetila je Macura.

Sistem saradnje će stvoriti empatične ljude

Tatjana Macura je rekla danas da je kroz reformu obrazovanje potrebno poboljšati komunikaciju između učenika, nastavnika i roditelja kako bi, prema njenim rečima, to bio sistem saradnje koji će stvoriti empatične ljude.

"Bilo bi neophodno ili da se uvede predmet empatija ili da se ubaci u postojeće okvire nekih predmeta. Samo fiziološko bavljenje decom, u smislu imate čas matematike, uradićemo ovo što će biti na kontrolnom, je suvoparno", izjavila je Macura za Tanjug.

 

Ona je objasnila da je potrebno potencirati na razgovoru sa decom, kako bi se otkrilo da li su bili izloženi slučajevima vršnjačkog ili porodičnog nasilja.