11. maj 2023 15:05

Vladimir Đukanović: Dva uzroka masovnih ubistava su najbitnija - masovni mediji i pristup oružju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Đukanović: Dva uzroka masovnih ubistava su najbitnija - masovni mediji i pristup oružju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ekonomista i broker Vladimir Đukanović izjavio je danas da su po svim istraživanjima dva uzorka najbitnija kada je reč a masovnim ubistvima, masovni mediji i pristup oružju.

Đukanović za Tanjug kaže da trenutni trend koji je u društvu, manje porodice, više posla, više opterećenja, zahtevnije škole, zahtevnija radna mesta i pritisci u društvu koji su sve veći i veći, mogu da imaju užasne konsekvence.

 

"Zato što imamo taj osećaj da svi budemo super uspešni, da se bavimo nekim poslovima, da svako mora da radi, onaj ko ne radi njega kritikujemo strašno. Ti pritisci su drugačiji od pritisaka koje su imali naši roditelji, njihovi roditelji, oni su s druge strane imali neke druge probleme", objasnio je broker i napomenuo da u je ovakvim teškim situacijama, tražiti "brza i kusa" rešenja najveći problem.

Većina ljudi koja se odluči na suludi potez masovnog ubistva, odluči se zbog slave i prisutnosti u medijima, kaže Đukanović i ističe da po svim istraživanjima je pokazano da su dva elementa najbitnija, pristup oružju i masovni mediji, koji potenciraju na događaju, što smatra je pravilan pristup po slobodi medijam, ali principijalno i etički nepravilan.

Istakao je da je Srbija uvek u prvih pet na neslavnoj listi po broju naoružanja po glavi stanovnika, i da bi radikalno smanjenje broja oružja i ograničenje broja dozvola za oružje pokazalo efekat.

"Pištolj služi da ubiješ čoveka. Sva gospoda koja imaju te pištolje neka se preispitaju zašto ih imaju. Mogu da shvatim lovce koji idu u lov, ali pištolj služi da ubiješ čoveka. Svi mi skaču sa tom pričom o samoodbrani, mi smo imali ratove, ali ne živimo u ratu sada. Pištolj u kući za mene je katastrofa", rekao je Đukanović.