11. maj 2023 17:55

Željko Budimir: Potpisivanje protokola o saradnji je važno za buđenje istorijskih nauka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željko Budimir: Potpisivanje protokola o saradnji je važno za buđenje istorijskih nauka

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir rekao je danas da je potpisivanje protokola o saradnji Muzeja žrtava genocida u Beogradu i dva univerziteta Republike Srpske, važno za buđenje istorijskih nauka.

"Važno da se izučavanje genocida i zločina u Drugom svetskom ratu dešava kroz sistematičan i institucionalan način, kroz katedre za istoriju dva univerziteta. To će biti jedna od važnih stvari za buđenje istorijskih nauka, jer kad istražujete tu veliku žrtvu koju je podneo vaš narod, onda će to doprineti da imamo ozbiljnije istraživače i da se posao obavlja sa potrebnim naučnim, istraživačkim žarom", rekao je Budimir novinarima, tokom potpisivanja protokola o saradnji Muzeja žrtava genocida u Beogradu i oba javna univerziteta Republike Srpske.

 

Budimir ocenjuje da je protokol o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i u Banjaluci, i projekti koji budu izašli iz te saradnje biće usko i stalno vezani za ono što radi Muzej žrtava genocida u Beogradu, jer je to centralna institucija za stradanje Srba u 20. veku.

"Bez izučavanja Drugog svetskog rata, mi ne možemo da shvatimo kakva realnost nas očekuje u onom vremenu ispred nas", istakao je Budimir i dodao da je ponosan što Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj i informaciono društvo igra bitnu ulogu u procesu potpisivanja ovog sporazuma, koji će za rezultat imati brze uspehe u istraživanju Drugog svetskog rata i genocida u NDH.

On je ocenio da je razvoj informacionih tehnologija doneo pozitivne i negativne stvari, ali da društvo i pojedinci, kao i porodica, trebaju da negativni sadržaj koji je posledica digitalizacije i interneta, na određeni način kontrolišu i usmeravaju mlade ljude i decu van tog sadržaja.

"Temeljno pitanje koje treba danas da je aktuelno, posle svih nemilih događaja u Srbiji, jeste pitanje porodice i tradicionalnih vrednosti koje možemo da zaštitimo kroz obrazovanje i crkvu i kroz ono što je bilo temelj našeg opstanka i trajanja u prošlim vremenima", zaključio je Budimir.

Poručio je da će resorno ministarstvo zajedno sa privrednicima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija razviti aplikaciju koja će poslužiti roditeljima kao softverski alat za kontrolu sadržaja koje deca prate na internetu.