21. maj 2023 15:33

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija: Povećati broj stručnih saradnika u školama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija: Povećati broj stručnih saradnika u školama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov saglasan je da u školama treba povećati broj stručnih saradnika poput psihologa koji bi se bavili mentalnim zdravljem dece.

"Ono što je najbitnije jeste da se saslušaju stručnjaci, nećemo rešiti problem ad hok merama. Škole nemaju dovoljan broj psihologa koji se bave mentalnim zdravljem dece tako da u tom pravcu bi trebalo ići", rekao je Markov za Tanjug i dodao da bi možda trebalo uključiti i defektologe i socijalne radnike.

 

"Dakle, svi oni stručni saradnici koji bi mogli da sagledaju decu iz druge perspektive, ne samo iz perspektive nastave i onoga što je naučeno na času što je primarni zadatak nastavnika već da sagledaju kako se oni snalaze u tom socijalnom okruženju", rekao je Markov govoreći o preventivnim merama nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Kada je reč o testovima za drogu u školama, Markov smatra da je to apsolutno izvodljivo, dodajući da je to pitanje volje i finansija.

"Možda je najbolje rešenje da se ide ka tome da na roditeljskim sastancima se podele besplatni kućni testovi koje bi država finansirala i onda je na roditelju da li će testirati dete ili ne i ne", rekao je Markov.

Smatra da ne treba gurati "glavu u pesak" i da su pored narkotika u školama prisutni i drugi zavisnici kojih ima sve više, dodajući da treba raditi na tome da se problemi reše.

"Cilj sam po sebi ne bi trebalo biti kažnjavanje onih za koje bi se eventualno utvrdilo da koriste ta sredstva već kako im pomoći. Kada govorimo o samom testiranju ono bi moralo biti praćeno i preventivnim radom, odnosno različitim radionicama koje bi bile organizovane po školama", ocenjuje Markov.

Markov je saglasan sa grupom roditelja u OŠ "Vladislav Ribnikar" koji traže da se završi školska godina. On kaže da je povratak u prostorije te škole traumatičan sam po sebi i da njihova inicijativa ima smisla.

"Ja bih izašao u susret roditeljima. Oni ne traže da se završi školska godina kao nego nastavni deo školske godine, a da se dalje vreme posveti suočavanju sa problemima u pogledu kako nastaviti i redovno školovanje i život", rekao je Markov.