22. maj 2023 13:04

Biciklistička staza od Novog Sada do Begeča biće završena za 10 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biciklistička staza od Novog Sada do Begeča biće završena za 10 dana

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišli su danas završne radove na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – Begeč (treća faza), od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske u Futogu koji će, kako su najavili, biti gotovi za 10 dana.

Radove vredene 170 miliona dinara zajednički finansiraju Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Biciklistička staza Novi Sad – Begeč pripada jednom od tri biciklistička koridora koji prolaze kroz Srbiju – koridoru „Euro velo 6", koji ide od Atlantika do Crnog mora.

Mirović je naglasio da će završetak biciklističke staze omogućiti da pešaci i biciklisti budu bezbedniji na toj deonici.

Prema Mirovićevim rečima, u planu je i izgradnja biciklističke staze od Petrovaradina do Beočina sa rekonstrukcijom četiri stanične zgrade, koje će biti pretvorene u restorane i objekte za rentiranje bicikala, za koje je kako je grad kako je podsetio Đurić povećao subvencije.

Podsetio je da su u toku i završni radovi na kružnom toku na Limanu 2, i da su u pripremi i druge investicije, saopssteno je iz Pokrajinske vlade.

"Pripremamo se i za izgradnju sportske sale na Telepu u dvorištu Gimnazije ′Laza Kostić′. Počećemo tokom godine izgradnju novog školskog objekta sopstvenim sredstvima u dvorištu OŠ ′Miloš Crnjanski", rekao je on i dodao da je za vreme upravljanja pokrajinskom administracijom, Bojan Pajtić izdvojio ukupno oko 500 miliona dinara za projekte u Novom Sadu, a da je od 2016. do danas, Pokrajinska vlada izdvojila više od pet milijardi dinara za investicije koje su realizovane na teritoriji grada.

"To su naši rezultati, brojevi sve govore“, istakao je Mirović.

Kada je reč o investicijama Pokrajinske vlade na teritoriji grada, kako je dodao Mirović, počeli su radovi i na rekonstrukciji Studija M i na izgradnji „Muzeja 2021“, a u toku su i intenzivni radovi u Kamenici 3.

"U naredne dve do tri nedelje opredelićemo neophodna finansijska sredstva za opremanje Kamenice 3 u iznosu od sedam stotina miliona dinara. Prema našem planu, Kamenica 3 će profunkcionisati u punom kapacitetu za sva tri instituta sa novom opremom i novom laboratorijom i sa po 16 dvokrevetnih soba za sva tri instituta – od marta ili aprila", dodao je Mirović i podsetio na to da su u toku radovi na rekonstrukciji Kamenice 1.

Prema Mirovićevim rečima, priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju parking garaže kapaciteta 400 mesta u institutskom kompleksu i za završno uređenje Instituta, koje će početi naredne godine.

"Nastavljamo sa izgradnjom, rekonstrukcijom i uređenjem biciklističkih staza na teritoriji grada Novog Sada. Želimo da povećamo broj biciklista u gradu s obzirom na to da imamo 100 kilometara staza u gradu. Nastavićemo subvencionisanje kupovine bicikala. Od 2021. godine ukupno smo izdvojili iz gradskog budžeta 38 miliona dinara", izjavio je Đurić.