22. maj 2023 09:05

SPC i vernici slave letnjeg Svetog Nikolu

Izvor: TANJUG

podeli vest

SPC i vernici slave letnjeg Svetog Nikolu

Foto: shutterstock.com/Mita Stock Images, ilustracija

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, letnju slavu sveti Nikola.

Sveti Nikola se praznuje zimi, 19. decembra u znak sećanja na dan njegove smrti, 22. maja kada su svetiteljeve mošti 1087. godine prenete iz grada Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari u Italiji.

Foto: Shutterstock.com/Alexander Donchev, ilustracija

 

Vikarni episkop hvostanski Aleksej bogoslužio je danas u crkvi Svetog Nikole u Višnjici i poručio u propovedi da smo svi pozvani da budemo sveti.

"Jedan Sveti otac za Svetog oca Nikolaja kaže da je on pokretno Jevanđelje, čovek od krvi i mesa kao i mi. Eto nam pouke - da smo i mi pozvani da budemo sveti. On je pozvan i postao je svet, episkop koji je sve svoje imanje razdelio siromasima, postao puki siromah. Taj siromah puki danas je najveći bogataš, zato što se obogatio blagodaću Duha Svetoga. Sva bogatstva ovoga sveta ne mogu zameniti bogatstvo blagodati Duha Svetoga. Zahvaljujući tome stekao je slobodu, postao je hrabar", rekao je episkop Aleksej u liturgijskoj besedi, prenosi Tv Hram.

Vikar patrijarha SPC Aleksej služio je arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Nikole u Višnjici, uz sasluživanje sveštenstva i đakonstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Episkop Aleksej je, govoreći o Svetom ocu Nikolaju, rekao da je on čudesan svetitelj.

"On je ispunio današnje Jevanđelje koje je pročitano, o blaženstvima. Zašto je današnje Jevanđelje čitano baš na dan Svetog oca Nikolaja? Zato što je ovo svetitelj koji je ispunio Jevanđelje, jedan Sveti otac kaže za njega da je on pokretno Jevanđelje, čovek od krvi i mesa kao i mi. Eto nam pouke - da smo i mi pozvani da budemo sveti. On je pozvan i postao je svet, episkop koji je sve svoje imanje razdelio siromasima, postao puki siromah. Taj siromah puki danas je naveći bogataš, zato što se obogatio blagodaću Duha Svetoga. Sva bogatstva ovoga sveta ne mogu zameniti bogatstvo blagodati Duha Svetoga. Zahvaljujući tome stekao je slobodu, postao je hrabar. Čovek kad zadobije Duha Svetoga postaje hrabar i ima dar rasuđivanja", istakao je Aleksej.

Na kraju svete liturgije osveštani su slavski darovi i prelomljen je slavski kolač.

Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi i smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika.

Takođe, veruje se da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom i taj srpski kralj je hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Mošti svetog Nikole i sada počivaju u Bariju, sada u istoimenoj crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.