22. maj 2023 16:04

Ana Dimitrijević: Očekivala sam ostavku direktorke OŠ "Vladislav Ribnikar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Dimitrijević: Očekivala sam ostavku direktorke OŠ "Vladislav Ribnikar"

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ostavka direktorke Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Snežane Knežević je nešto što bi trebalo da bude očekivano, jer situacija u kojoj neko ubije deset ljudi nije normalna situacija, ali je na to ne može niko naterati, rekla je Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

"Roditelji su podneli zahtev za smenu direktorke. Ministar Ružić je dao ostavku, što je bio jedini častan čin, jer se u njegovom mandatu desilo nešto ovakvo. On nije ničim doprineo da se ovo desi, ovaj sistem se urušava godinama. Nije skoro ništa popravio, ali s ovim nije imao direktne veze. Direktorka u toj školi ima izvršnu vlast - donosi odluke. Ali ako ona neće - onda se to neće dogoditi", rekla je Dimitrijević za K1 i dodala da nije u redu što se direktorka nigde ne pojavljuje i ne učestvuje.

Dimitrijević je rekla i da ne zna ko je direktorka Hatoruma, centra za edukaciju i savetovanje iz muzikoterapije i zastupnica Udruženja muzikoterapeuta Srbije, dr Ranka Radulović, a koja je prema navodima oca ubijene devojčice Slobodan Negić, 5. maja u prostorijama škole Vladislav Ribnikar svojom "terapijom" neku decu dodatno traumatizovala.

"Ko kaže ko je najbolji stručnjak? Treba da dođu nezavisni stručnjaci, tim u 'Lazi Lazareviću' da sedne i kaže ovo su stručnjaci za traumu. Garantujem vam da nijedan stručnjak ne bi odbio da se bavi ovim slučajem", rekla je Dimitrijević.

Dodaje da nisu ni sva deca ista i da među njima ima i one koja nisu bila u školi kada su se ubistva dogodila.

"Decu koja su bila neposredno tu i koja su traumu direktno preživela mogu da razumem da neće da idu u školu do kraja godine. Da sam ja deo Ministarstva prosvete rekla bih - Dobro, ne morate da idete. Možemo sada, 22. maja, svima da zaljučimo ocene", navela je Dimitrijević.

Istakla je da bi onoj deci koja žele da nastave sa nastavom trebalo omogućiti da idu.

"Ko ne želi, za njih se mora naći rešenje, preraspodela... Da se deca izmeste, ali da budu u kolektivu. Otac stradale devojčice je sinoć svoju tugu podelio javno da bi društvu bilo bolje. On je rekao da se preselio u drugi stan, jer ne može da bude u stanu gde je živeo sa detetom koje je poginulo. A mi decu vraćamo u tu zgradu", rekla je Dimitrijević.