29. maj 2023 13:03

Počeli pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeli pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Počeli su pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru kampusa BIO 4 u selo Rakovica, gde će biti smeštene životinje koje se koriste za potrebe Instituta "Torlak", a radove je danas obišla premijerka Ana Brnabić i istakla da je ovo izuzetno značajan projekat za razvoj nauke u Srbiji.

Zajedno sa premijerkom pripremne radove obišao je i prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević. 

 

Brnabić je istakla je da je projekat BIO 4 veoma značaj za Srbiju i biotehnološku budućnost naše zemlje, kako bi se time svrstali u sam vrh zemalja u ovoj oblasti. 

"Projekat izgradnje BIO 4 kampusa, je projekat koji će obezbediti dalji održivi rast i koji će obezbediti da Srbija sačuva svoje  mesto, a to je da je jedan od evropskih lidera u savremenim tehnologija, da prepoznaje šta je dobro", kazala je ona. 

Brnabić je navela da će izgradnjom i realizacijom ovakvih projekata mladi ljudi ostati u našoj zemlji, jer će imati mogućnost da rade i da unapređuju svoje znanje kao u najsavremenijim institucijama u svetu. 

Premijerka je dodala da položaj Srbije u ovoj oblasti potvrđuju i brojni sporazumi koje je Srbija potpisala sa renomiranim svetskim  farmaceutskim kompanijama. 

Ona je navela da je 200 miliona evra za projekat već obezbeđeno. od ukuno 350 miliona evra.

"Mi smo 200 miliona evra većč obezbedili iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope i uskoro očekujemo da krenemo u verifikaciju u Skupštini, ali tih 200 miliona evra možemo da kažemo da je završeno, tako da finasiranje za BIO 4 imamo. Ovo je danas nulta faza, gde će biti smeštene sve životinje. Pripremni radovi do kraja ove godine i izmeštanje životinja", rekla je premijerka.

Ona je najavila da sledeće godine u prvom i drugom kvartalu očekuje da krenu radovi na izgradnji BIO 4 kampusa. 
Premijerka je dodala da će na ovom prostoru biti premešten sve životinje koje se koriste za potrebe Instituta "Torlak" i BIO 4 kampusa. 

Ministar odbrane Miloš Vučević je rekao da je Ministrstvo odbrane i Vojska Srbije pouzdan parnter na realizaciji ovog zajedničkog projekta četiri ministrstva i da očekuje da će sve biti urađeno po pravilima i u predviđenim rokovima. 

"Ministrstvo odbrane je pouzdan partener u realizaciji ovako bitnog projekta, projekta koji možda za sveukupnu javnost  nije preterano atraktivan, a strateški je bitan i od važnosti za razvoj Republike Srbije, pre svega po pitanju zdravlja, ali rekao bi rekao i po pitanju bezbednosti naših građana", kazao je Vučević. 

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović rekla je da je veliko zadovoljstvo prisustvovati ovako važnom događaju koji je jedan korak dalje u nauci i istraživanju.  

"Veliko je zadovljstvo što smo danas došli u selo Rakovica, kako bismo prisustovali početku radova na izgradnji posebne infrastrukture za izgajanje životinja koje se koriste za potrebe nauke istraživanja i razvoja, kako u okviru Vojske republike Srbije, tako i u okviru Instituta "Torlak", a i u budućnosti za sve buduće korisnike BIO 2 kampusa, uključujući i Medicinski fakultet", rekla  je ona. 

Begović je dodala da će, pored centra za životinje, biti izgrađene i posebne laboratorije i veterinarski centar.

"Nauka i inovacije su dobile novo mesto i postale zaista bitne. Srbija ima dobru nauku. Srbija i Vlada Repblike Srbije ulažu izuzetno velika sredstva kako bi razvili inovacioni sistem, kroz izgradnju NTP, kroz osnivanje naučnih inovacionih centara širom Srbije u manjim sredinama i umrežavanjim svih institucija kako bi postali velika podrška nauci, ali i razvoju ekonomije Srbije u budućnosti", istakla je Begović. 

Ona je naglasila da Srbija neće biti posmatrač, već kreator svoje budućnosti u svetu nauke. 

"Verovatno od najvećeg značaja za nauku u ovom momentu u Srbiji je izgradnja BIO4 kampusa, jedne platforme koja okuplja, akademiju, privatni sektor i start up centre. Država Srbija će uložiti oko 100 miliona evra u izgradnju "izuzetnih infrastruktura, opreme, u izgradnju šest centara, ali i u izgradnji 50 "posebnih centara" koji se već nalaze u okviru budućih stanara BIO 4 kampusa kako bi ojačali kapacitete naše nauke", rekla je ministarka. 

Begović je dodala da će ovo omogućiti da se izmeste životinje sa buduće parcele na kojoj će u Kumodražu da se gradi BIO 4 kampus.

Ministrarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je će izgradnjom BIO 4 kampusa biti unapređeni uslovi za rad i istraživanje Instituta "Torlak". 

"Zajedno sa BIO4 kampusom Institut "Torlak" će postati jedan centar i nauke i proizvodnje i pravi primer kako treba dalje da se razvija čitava bioproizvodnja", istakla je ona i dodala da je oporavak "Torlaka" već počeo i biće nastavljen ovim projektom.
Grujičić je dodala da će se ovde i unaprediti uslovi za držanje životinja. 

"Osim toga, važno je to da će izgradnjom objekata biti osavremen pogon posebno protiv zmijskog otrova, koji je deficitaran ne samo na evropskom, nego i svetskom tržištu, a koji Srbija sa uspehom izvozi", istakla je Grujičić. 

Drugi važan dobitak je proizvodni pogon za mikrobiološke suve podloge za dijagnostiku različitih patogenih bolesti, koji pruža državi značajnu nezavisnost na ovom polju istraživanja. 

Ministarka zdravlja je naglasila da unapređenjem nauke se unapređuje i medicina i zdravstveni uslovi za sve građane.