1. jun 2023 12:00

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu zabeležili veliki uspeh na Mašinijadi, osvojili šest od sedam prvih mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu zabeležili veliki uspeh na Mašinijadi, osvojili šest od sedam prvih mesta

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojili su šest prvih mesta, od mogućih sedam, na međunarodnom takmičenju u Ohridu, održanom od 18. do 22. maja.

Na Mašinijadi su učestvovali studenti mašinskih fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Skoplja, Bitolja, Štipa i Splita.

 

Osim tradicionalnih mašinskih nauka, studenti su odmerili snage i u sportu.

U izjavi za Tanjug, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Vladimir Popović naglasio je da su njima važnije pobede u znanju, nego pobede u sportu, iako i njih vole.

"Mi smo čak u šest od sedam disciplina osvojili prvo mesto u znanju. To nam je jako važno i pokazuje nam gde smo mi u odnosu na kolege sa drugih fakulteta iz regiona. Svako drugo mesto osim prvog smatramo neuspehom", rekao je Popović.

Dekan je istakao da ove godine očekuje veliku zainteresovanost za upis na Mašinski fakultet.

Kako kaže, prošle godine dolazila su približno dva kandidata na jedno mesto.

"Tada smo bili zadovoljni i kvalitetom đaka koji su nam dolazili. Imali smo prosečnu ocenu 4,41, a 60 odsto njih je bilo iz gimnazija. Ugrubo, 30 odsto su dame. To je zanimljivo, jer Mašinski fakultet nije više samo muški fakultet", rekao je Popović.

Dekan je istakao da ne očekuje odliv studenata zbog školarine, koja je još ranije povećana sa 72.000 na 108.000 dinara.

Popović je naveo da na srpskom tržišu trenutno vlada "jagma" za inženjerima i da, prema podacima kojima raspolaže, 90 odsto studenata sa Mašinskog fakulteta ostaje da radi u Srbiji za dosta dobre plate.