15. jun 2023 11:59

Biljana Šahrimanjan Obradović: Upadom kosovske policije u Srbiju, manevarski prostor Kurtija se sužava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Šahrimanjan Obradović: Upadom kosovske policije u Srbiju, manevarski prostor Kurtija se sužava

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović izjavila je danas za Tanjug da se ulaskom naoružane kosovske policije u centralnu Srbiju, sužava manevarski prostor premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a Srbiji se manevarski prostor širi.

"Naše službe su jako dobro odreagovale zato što je bilo potrebno da se oni uhapse zato što ne treba niko da sedi i da razmišlja sa kojim ciljevima su oni tamo došli. Mislim da ćemo u budućnosti kao javnost biti obavešteni koji su njihovi zadaci tamo bili, zašto su bili toliko naoružani i ovo jeste posledica kulminacije jednostranih poteza koje je imao Kurti i prištinske vlasti," navodi ona.

Smatra da je sada neophodan snažan pritisak međunarodnih zajednica na prištinsku stranu, zato što ono što se trenutno svedoči, a čemu će se svedočiti možda u nekom narednom periodu, jeste određena pasivnost EU i Brisela da se godinama unazad, kada je bilo sličnih ili gorih situacija, nije reagovalo, nego se smatralo da to može u jednom trenutku da se prevaziđe.

Obradovićeva je hapšenje srpskih državljana od strane pripadnika kosovskih specijalnih policajaca objasnila tako da su oni sebi dali na značaju da mogu da vrše određenu agresiju, da mogu da vrše određeni teror nad srpskim stanovnicima bez povoda.

Kaže da se ulaskom naoružane kosovske policije u centralnu Srbiju sada još više sužava manevarski prostor Kurtija, a Srbiji se manevarski prostor širi, čemu je pokazatelj podrška SAD, poruka koju šalju izbacivanjem iz vežbe branilaca Evrope 23, dovođenje u pitanje i vizne liberalizacije što su, smatra ona, veliki politički udari za prištinske vlasti i Aljbina Kurtija, jer je on sada shvatio da više nema kuda.

Ne sumnja da će svi satelitski snimci hapšenja kosovske policije biti obelodanjeni, da će situacija biti razjašnjena i da će se videti šta se tu u stvari dešavalo zato što nije Srbija u ovim situacijama ta koja izaziva krize, već se trudi da bude što bolji pregovarač u normalizaciji odnosa, da sprovede sve iz Briselskog sporazuma kao i ono što je dogovoreno u Ohridu, dok druga strana ništa ne poštuje i izaziva sukobe.

"Mislim da će u budućnosti Aljbin Kurti biti stavljen na jednu stolicu i da će mu se lepo objasniti da ne može ovakvim terorom i ovakvom agresijom da sprovodi svoja dela koja je on zamislio, zato što smo svi mislili da Kurti ima određenu podršku EU i SAD, a sada vidimo da situacija nije takva," rekla je ona.