16. jun 2023 14:22

Crveni krst Srbije uručio aparat koncentratora kiseonika Domu Bežanijska kosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crveni krst Srbije uručio aparat koncentratora kiseonika Domu Bežanijska kosa

Foto: Shutterstock.com/Mircea Moira, ilustracija

BEOGRAD - Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović uručio je danas Ustanovi gerontološki centar Beograd, Domu Bežanijska kosa aparat koncentratora kiseonika koji će pomoći u unapređenju usluga koje se pružaju starijim korisnicima.

"Ovaj uređaj treba da vam pomogne u onim situacijama kada je neophodan, on treba još više da humanizuje vaš boravak ovde u gerontološkom centru, ali isto tako da pomogne ljudima koji rade sa vama, da vam pruže brzu i najefikasniju pomoć", rekao je Miladinović.

 

Miladinović je istakao da ovaj događaj pokazuje visok stepen razvijenosti saradnje Crvenog krsta sa organizacijama i institucijama koje pružaju pomoć starijim osobama.

"Crveni krst Srbije danas razvija veliki broj aktivnosti, ima 84 svoje organizacije u čitavoj Srbiji koje su namenjene za starije osobe. To nisu samo korisnici tih progrema, mi naše volontere imamo u svim uzrasnim kategorijama i veoma smo ponosni posebno na one koji su po godinama seniori", istakao je Miladinović.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić rekao je da će ta donacija biti od koristi starijima u Domu Bežanijska kosa i dodao da je bitan povod današnjeg okupljanja, a to je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ulaže sve napore da bi izvršili prevenciju nasilja, kroz međusektorsku saradnju, kroz saradnju više resora i mislim da ćemo zaista raditi na tome imajući u vidu da postoji određeni rast starije populacije i taj izazov je veći", naveo je Pajkić.

Prema rečima Pajkića problem nasilja nad starijima postoji svuda u svetu i on ne može totalno da se iskoreni, ali je potrebno dati maksimalan doprinos u borbi protiv njega.

"Imaćemo seriju sastanaka sa rukovodstvom Gerontološkog centra da vidimo kako možemo još više da unapredimo prevenciju tog nasilja", istakao je Pajkić.

Stručna saradnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović rekla je da je istraživanje pokazalo da je u Srbiji najčešći oblik nasilja prema starijima finansijsko nasilje.

"U poslednjem našem istraživanju koje se tiče starijih žena, najčešće nasilje je bilo psihičko nasilje kada žena ostari. To istraživanje nije obuhvatilo jedan važan oblik, a to je zanemarivanje. I starije žene su takođe žene. Moramo promeniti sliku starenja i starosti. 'Ejdžizam' i stereotipi prema starijima samo mogu da budu prvi korak ka nasilju. Treba da edukujemo decu da je 'ejdžizam' jedan oblik diskriminacije gde mi sami sebe diskriminišemo u budućnosti", ocenila je Todorović.

Interista u Domu Bežanijska kosa Vanka Stojkov rekla je da će donacija aparat koncentratora kiseonika značiti Domu, jer ogroman broj korisnika boluje od kardiovarskularnih bolesti, respiratornih bolesti i stanja posle šloga.

"Potreba za kiseonikom je svakodnevna. Mi imamo neke aparate za kiseonik ali nedovoljno, jako nam znači donacija da što veći broj odeljenja može da koristi aparat", navela je Stojkov.

Korisnici Doma Bežanijska kosa su predali zahvalnicu generalnom sekretaru Crvenog krsta Srbije Ljubomiru Miladinoviću zbog donacije aparata koncentratora kiseonika.