28. jun 2023 14:39

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Gnezdeća sezona orlova krstaša najuspešnija u poslednjih sedam godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Gnezdeća sezona orlova krstaša najuspešnija u poslednjih sedam godina

Foto: Shutterstock.com/Hany Gewily, ilustracija

NOVI SAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je danas da je ovogodišnja gnezdeća sezona orlova krstaša (Aquila heliaca) najuspešnija od 2016. godine kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par ove kritično ugrožene i strogo zaštićene ptice.

Od osam zabeleženih parova koje je Društvo pratilo tokom sezone gnežđenja, čak četiri para je uspešno izvelo mlade kojih ima ukupno sedam.

Kako se navodi, o konstantnom uzlaznom trendu populacije krstaša svedoče i podaci o gnežđenju u prethodnih sedam godina - od 2016. godine postojao je samo jedan gnezdeći par, sve do proleća 2020. kad su se na severu Banata pridružila još dva. Takva brojnost se održala do 2022. kada je zabeleženo pet parova.

Ove godine brojnost je porasla na osam parova, što je novi svojevrsni rekord u oporavku ove vrste.

Kako se navodi, treba imati u vidu i određen broj mladih, još uvek nezrelih jedinki koji kruže nad Vojvodinom, a za koje u narednim godinama može da se očekuje da se upare i ostave potomstvo.

Dodaje se da su parovi čije gnežđenje ove godine nije bilo uspešno uglavnom mladi i nedovoljno iskusni, kao i da su usled uznemiravanja ljudskom aktivnošću napustili svoja gnezda za koja su odabrali previše prometne lokacije pored staza.

Veliki problem predstavlja i nedostatak dovoljno velikog i snažnog drveća, sposobnog da izdrži masivno gnezdo ovih grabljivica, ali i to što je ove godine bilo jedno od najvlažnijih proleća, sa čestim i obilnim padavinama, što je otežalo gnežđenje krstašima kao i terenski rad timu više od 20 ornitologa.

Svi novoformirani parovi nalaze se na potezu od Novog Kneževca do Novog Bečeja, duž Tise, gde su pronašli odgovarajući količinu svoje hrane: tekunice, hrčkove, gačce, golubove, sive vrane, oporavljenu populaciju zečeva, a u nekoliko gnezda primećne su i lasice.

"Oporavak ove vrste je izuzetno važan, pre svega sa stanovišta očuvanja biodiverziteta, ali i kao dokaz da svi napori koje smo ulagali prethodnih godina, zajedno sa brojnim partnerskim organizacijama i institucijama, daju pozitivne rezultate. Moći ćemo da budemo mirni tek kad populacija krstaša bude brojala, kao nekada, 30-ak parova i kada ih budemo vratili na njihova stara staništa – u Deliblatsku peščaru i na Frušku goru", rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.