10. jul 2023 15:44

Dan Nikole Tesle krunisan saradnjom sa jedinom preostalom Teslinom laboratorijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan Nikole Tesle krunisan saradnjom sa jedinom preostalom Teslinom laboratorijom

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Dan Nikole Tesle i Nacionalni dan nauke 10. jul obleležen je danas u okviru Nacionalne kampanje osam decenija kulture sećanja na jednog od najvećih umova čovečanstva, a svečana akademija organizovana u Savezu inženjera čiji je Tesla postao član 1892. godine prilikom jedine posete Beogradu, iskorišćena je za potpisivanje prvog pisma o namerama i saradnji sa Teslinom laboratorijom na Long Ajlendu.

Sporazum koji podrazumeva niz aktivnosti kako bi lik, delo i nemerljiv značaj i doprinos Nikole Tesle čovečanstvu bio još vidljiviji, potpisali su direktor Tesla naučnog centra Vordenklif (TSCW) - jedine poreostale Tesline laboratorije Mark Alesi i direktor Saveza Igor Marić.

Prema oceni ambasadora Ljiljane Nikšić, nacionalnog kooridnatora Kampanje u okviru koje i Alesi boravi u Beogradu, a koju je pokrenuo prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar Ivica Dačić 12. januara na dan kada je 1895. najslavniji naučnik srpskog roda osvetlio čovečanstvo i u pogon pustio prvu hidroelektranu na svetu, Sporazum predstavlja istorjski čin povezivanja dve Tesline insitucije - Tesline laboratorije puštene u rad 1901. godine i Saveza inženjera čiji je Tesla postao privi član 1892. kada je u Beograd doneo i predlog za prvi svemirski program na svetu.

Alesi je izrazio zadovoljstvo početkom saradnje sa Beogradom i poručio da Teslini poštovaoci iz čitavog sveta, koji su pomagali i borili se da se prikupi 1,4 miliona dolara kako bi se sačuvala laboratorija, više ne treba da budu zabrinuti da će njegovo delo biti zaboravljeno.

"Sve što radimo ima globalnu perspektivu, jer Tesla je bio takav čovek, bio je ponosan na srpsko poreklo i američko državljansto. Zato ima smisla da naša saradnja počne u Beogradu kako bi našu viziju pretvaranja laboratorije u Muzej i globlani naučni centar, pretočili u delo", rekao je Alesi.

 

Predsednik Saveza inženjera, jednog od četiri najstarija na svetu, podsetio je da je danas nezaboravan datum koji nas vezuje sa Teslom i čije nas grandiozno delo inspiriše da težimo najvišim ciljevima.

Skupu je prisustvovao i David Vujić iz grupe sedam srpskih inženjera iz Misije Apolo 11 koji su radili na slanju prvog čoveka na Mesec, a koji je naglasio da je Tesla bio dar SAD, kao i mnogi Srbi uključujući Mihaila Pupina oca NASA.

"Nikola Tesla pripremio je SAD za 21. vek", rekao je Vujić i dodao da SAD gotovo da ne bi peživele depresiju bez Tesle.

Vujić, koji se danas vraća u SAD, a u Begradu je boravio na poziv MSP, naglasio je da je doprinos Srbije SAD ogroman, bez obzira na ogromnu disproporciju u veličini, a govorio je i o tome da je Tesla između ostalog doprineo industrijskoj revoluciji, jačanju i razvoju gradova, razvoju svemirskog programa, da je bio otac robotike...

 

"On je otac 21. veka, otac svih nas, on je dao svetlost svetu. U poslednje vreme svi ga svojataju", rekao je Vujić koji je postao počasni predednik Teslinog međunarodnog komiteta.

Svečanost je iskorišćena da se istaknutim pojedincima poput Alesija, Novaka Đokovića i Toma Rakočevića poslanika kanadskog parlamenta zaslužnog za to da se 10. jul u Ontariju u kojem živi 15 miliona ljudi, obeležava kao Dan Nikole Tesle, uruči zvanje Tesla ambasadora.

Nikšić je podsetila da je tokom kampanje pokrenuto 11 Tesla brendova i tri incijative nazvane po imenu tog gorostasa čovečanstva.

Među incijativama je i jedna inženjerska o podizanju Tesla parka, Tesla lenda, rekla je ona.

"U vatrometu ideja i inicijativa su i one za podizanje Teslinog tornja i osnivanje prvog Međunarodnog Tesla komiteta za dodelu kosmopolitiske Tesla nagrade kao ekvivalentu Nobelovoj nagradi. To je posebno važno i kada se uzme u obzir da je srpska dijaspora ugradila sebe u tehnički napredak čovečanstva", rekla je nacionalni koordinator strateške kampanje.

 

Na skupu posvećenom Tesli o čoveku koji je stvorio 21. vek govorili su predsavnici MSP, koji su između ostalog pročitali i puruku ministra Dačića, koji je posebno naznačio značaj istorijskog čina potpisivanja prvog sporazuma o saradnji dve najstarije Tesline institucije koje su akademskii inženjerski most između Srbije i Amerike.

Šef odeljenja za javnu diplomatiju u amabsadi SAD Filip Bikman ocenio je da je današnji skup indikator uspeha saradnje i to što je tu David Vujić čovek koji je decenijama radio na zbližavanju dva naroda i dve zemlje Srbije i SAD ne samo u nauci već i u brojnim drugim oblasitma.

Ministarka Dubravka Đedović skup je iskoristila kako bi isključivo predstavila ciljeve restrukturiranja eneregetskog sistema Srbije.

Skupu su prisustvovali i roditelji Novaka Đokovića, kao i Dejan Ilić, takođe Teslin ambasadori, bivši savetnik nemačke vlade, naučnik kog mnogi smatraju "ocem litijumske baterije", koji je u karijeri sarađivao i sa Stivom Džobsom.

Zlatna plaketa Saveza inženjera za životno delo Nikola Tesla uručena je Davidu Vujiću kao i počasna Tesla članska karta Saveza.

Ista priznanja za doprinos za globalni Tesla brend elektromobila i za učešće u spasavanju Tesline laboratorije na Long Ajlendu, pripala su i Ilonu Masku, a koju će mu uručiti Alesi, kao specijani izaslanik i doživotni član inženjerske akademije iz Beograda i Tesla Ambasador.