28. jul 2023 15:21

MUP poziva zainteresovane da se prijave na konkurs za 1.100 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku

Izvor: TANJUG

podeli vest

MUP poziva zainteresovane da se prijave na konkurs za 1.100 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku

Foto: shutterstock.com/ok_fotoday, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je danas sve zainteresovane a naročito mlade, pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji, da se prijave na konkurs za 1.100 novih polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici pri MUP-u Srbije.

Konkurs, koji traje do 11. avgusta, odnosi se na stručno osposobljavanje za obavljanje poslova uniformisanog policijskog službenika na radnom mestu policajca (550 polaznika), saobraćajnog policajca za poslove saobraćajnih nezgoda (300 polaznika) i graničnog policajca (250 polaznika) u svih 27 policijskih uprava u Republici Srbiji.

Ministarstvo naglašava da je Republika Srbija država svih njenih građana, kao i da je posebno važno da u svim javnim službama, a time i u policiji, zastupljenost pripadnika nacionalnih zajednica odražava nacionalnu strukturu stanovništva tog područja.

"Ukoliko se etnički sastav pojedinih područja policijskih uprava podudara sa spektrom zastupljenosti pojedinih etničkih grupa, policija može efikasnije i temeljitije, u neposrednoj saradnji sa građanima, obavljati poslove iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Kako se ističe, poverenje u ovaj deo državne uprave time raste, učvršćuje se tolerancija, obezbeđuju uslovi za lakše održavanje javnog reda i mira, i u značajnoj meri doprinosi otklanjanju predrasuda, diskriminacije i motiva za nepoverenje u policajce.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog takođe ističe da je važno da policijski službenici u nacionalno mešovitim sredinama poznaju manjinske jezike i pisma.

"To se verovatno najbolje može postići na način da se među policijskim službenicima u proporcionalnom broju nalaze pripadnici manjina kojima su manjinski jezici i pisma maternji, ukoliko ispunjavaju sve ostale konkursom predviđene uslove", poručilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi i da je vođenje računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika manjina i poznavanju jezika i pisma u javnoj upravi predviđeno Ustavom Srbije, zakonskim propisima iz oblasti unutrašnjih poslova, isto kao što su i principi zabrane diskriminacije propisani u antidiskriminacionoj legislativi i razrađeni u odgovarajućem strateškom dokumentu.