9. avgust 2023 13:08

U KC Vojvodine otvoren Odsek za mentalno zdravlje u zajednici i palijativa

Izvor: TANJUG

podeli vest

U KC Vojvodine otvoren Odsek za mentalno zdravlje u zajednici i palijativa

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE / ANDREJ PAP

NOVI SAD - U Kliničkom centru Vojvodine danas je otvoren Odsek za mentalno zdravlje u zajednici, a kako je istakla direktorka KCV dr Edita Stokić time će se unaprediti rad Klinike za psihijatriju, kao i pružanje zdravstvene zaštite pacijentima.

Stokić je istakla da novootvoreni odsek ima za cilj sprovođenje mera za unapređenje mentalnih poremećaja i promociju mentalnog zdravlja, a opremljen je na najsavremeniji način.

Ona je navela da je dolazak u Odsek za mentalno zdravlje pod ingerencijom psihijatra odnosno psihijatrijske službe.

"Sa druge strane imamo istovremeno sprovođenje različitih terapijskih postupaka, bilo u vidu psihoterapije, individualne radne terapije, grupne terapije i naravno pružanja posebne psihosocijalne pomoći u kriznim situacijama", objasnila je Stokić.

Dodala je i da će u prostorijama bivše Kovid bolnice na Mišeluku od sutra početi i palijativno zbrinjavanje bolesnika, a u tu svrhu obezbeđeno je 50 kreveta.

"Vojvodina je po prvi put dobila jedan takav vid zdravstvene zaštite, koji će standarde lečenja podići na potpuno novi nivo", rekla je ona i dodala da palijativno zbrinjavanje ne znači samo pružanje zdravstvenih usluga.

Prema njenim rečima, pacijentima se omogućava da zajedno sa porodicom u teškim trenucima kada se leče od hroničnih i neizlečivih bolesti imaju što bolje uslove.

"Smeštaj bolesnika u delu za palijativnu negu odvijaće se preko internističkih službi Kliničkog centra Vojvodine", rekla je Stokić.

Ona je navela i da je iskorišćeno više od 60 odsto kapaciteta bivše Kovid bolnice, a u pripremi su i kapaciteti za premeštaj Klinike za oftalmologiju i otorinolaringologiju koja uskoro ulazi u fazu rekonstrukcije, kao i otvaranje hospisa.