22. decembar 2022 12:00

U Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze upisano 12.600 ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze upisano 12.600 ljudi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - U Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije do sada je upisano 12.600 ljudi, ali je potrebno da ih bude više, kako bi pacijenti imali veće šanse da nađu priliku za izlečenje u svojoj zemlji, poručeno je na konferenciji “Osloni se na mene” povodom godišnjice Registra davalaca.

Od početka ove godine u našoj zemlji urađene su 33 transplantacije matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnih davalaca, a u najvećem broju slučajeva matične ćelije su dobijene od davalaca iz svetskog registra.

 

Doktorka Zorana Andrić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije objasnila je da registar predstavlja bazu podataka o prijavljenim davaocima koji su spremni nekome da pomognu.

"Kada je nekoj osobi neophodna transplantacija, u registru se traži davalac koji je sa njim podudaran. Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze", kazala je Andrić.

Dodala je da samo samo 30 odsto pacijenata ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice, a da su za ostale druga opcija nesrodni davaoci upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Podsetila je da Registar postoji od 2005, dodajući da danas broji oko 12.600 davalaca, što je, kako je ocenila, malo u odnosu na broj stanovnika naše države.

Iz Registra za davaoce matičnih ćelija hematopoeze Srbije Glorija Blagojević kazala je da se tokom višemesečne kampanje “Osloni se na mene”, broj upisanih u registar povećao za 2.700, što je do sada bio četvorogodišnji prosek.

Istakla je da je zadovoljna jer se ljudi osvešćuju i prepoznaju značaj Registra, ali da je cilj da bude 100.000 upisanih.

 

"Na taj način bi veći broj davalaca mogao da bude sa našeg podneblja i sama procedura za naše pacijente bi bila dosta lakša i verujemo, uspešnija", navela je ona.

Dodala je da je pokazano je da je uspešnost transplantacije bolja ukoliko su i davalac i bolesnik sa istog područja.

Donator matičnih ćelija Marko Herman, koji je upisan u Registar od 2008. godine, kazao je da je biti davalac čast i šansa da se nekome ko nema drugu opciju spase život.

"Davalac sam bira način na koji će dati matične ćelije, ili iz vene (periferne krvi) ili bedrene kosti. Odlučio sam da ćelije doniram iz bedrene kosti i mogu da kažem da je taj proces potpuno bezbedan, dosta komforan i minimalno invazivan. Svako ko bude kontaktiran od strane Registra da bude davalac, prolazi prvo kroz niz analiza i pregleda, koji se obave brzo i bezbolno. Proveo sam u bolnici nepuna dva dana", kazao je Herman.