12. septembar 2023 15:49

Rektor Vladan Đokić: Sutra će biti održana centralna manifestacija proslave 215 godina Univerziteta u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rektor Vladan Đokić: Sutra će biti održana centralna manifestacija proslave 215 godina Univerziteta u Beogradu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić najavio je da će sutra biti održana centralna manifestacija povodom proslave 215. godišnjice od početka visokoškolske nastave u Srbiji i naglasio da je UB i danas zadržao tri osnovna postulata - kritičko mišljenje, toleranciju i demokratizaciju znanja.

"Obeležavanje traje već nekoliko meseci sa brojnim manifestacijama, izložbama, konferencijama i predavanjima koja su sastavni deo proslave ovog jubileja. Centralna manifestacija će se održati sutra u Kapetan Mišinom zdanju u 18.00 sati", rekao je Đokić za Tanjug i dodao da će na svečanoj akademiji biti predstavljeno nekoliko značajnih projekata koji su vezani za ovaj jubilej.

Rektor je za sutra najavio prikaz kratkog filma u kome učestvuju najznačajniji pojedinci koji su u poslednjih 20-ak godina doprinosili ugledu ove institucije kao i pojedine ličnosti koje to čine danas.

Takođe rekao je da će biti promovisana i monografija koja je napravljena u čast ovog jubileja "Ljudi i prostori" u kojoj takođe određene značajne ličnosti daju svoje komentare i određene vizije o Univerzitetu.

"Pored toga biće dodeljene nagrade najboljim studentima sa svakog fakulteta. Po jedan student sa 31 fakulteta će dobiti nagradu i biće promovisani novi profesori emeritusi. Biće dodeljene nagrade za najbolje naučno - istraživačke radove u četiri discipline", najavio je Đokić.

 

Univerzitet je u ovih 215. godina, ističe Đokić, obrazovao više od pola miliona stanovnika, više od 20.000 doktora nauka i više od 50 profesora emeritusa i ima nemerljiv uticaj.

"Pored te ključne uloge koja se tiče obrazovanja i naučno-istraživačkog rada postoji i njegova društvena uloga jer je generator određenih dešavanja u društvu, kao i kulturna uloga gde se on nameće kao jedna od institucija koja razvija i unapređuje našu kulturu, jezik, istoriju. Tu su i ekonomska i medijska uloga", ističe Đokić.

On je naveo i da su dva najznačajnija izazova sa kojima se UB suočava vezana za finansiranje i da postoji neusklađenost određenih zakonskih akata koji definišu finanasiranje visokog obrazovanja.

Đokić je objasnio da se su neki zakoni i propisi protivrečni i da zato državni ograni koji kontrolišu finanasijsko poslovanje fakulteta i instituta pronalaze određene nepravilnosti u trošenju finanasijskih sredstava.

Drugi problem, kako je dodao, odnosi se na sve manje interesovanje za određena zanimanja naročito učiteljska.

Što se tiče saradnje sa univerzitetima u regionu Đokić ističe da je ona izuzetno dobra i podsetio na rektorski forum koji je pre nedelju dana održan u Rijeci.

"Prisustvovalo je preko 30 rektora iz Sovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije i razgovrali smo o mnogim temama i mnogim stvarima koje bi mogli zajedno da uradimo. Mi imamo taj benefit što smo iz istog regiona, govorimo maltene istim jezikom i imamo slične istorijske uloge i uslove kroz koje smo prošli. Mislim da je budućnost čitavog regiona u regionalnoj saradnji", ocenio je Đokić.

 

Za nekoliko meseci bi trebalo da bude završen proces formiranja Fondacije alumnista BU koja bi bila omogućila umrežavanja svih srpskih alumnista u zemlji i inostranstvu i njihovih organizacija, najavio je Đokić.

On je rekao da se očekuje i rešenje problema u vezi sa izgradnjom preostalih stambenih objekata za univerzitetske radnike na Novom Beogradu.