18. septembar 2023 14:35

Aleksandar Markov: Štrajk nastavnika Šeste beogradske gimnazije loše bi uticao na obrazovni sistem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Markov: Štrajk nastavnika Šeste beogradske gimnazije loše bi uticao na obrazovni sistem

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov izjavio je danas da bi potencijalni štrajk glađu dela kolektiva Šeste beogradske gimnazije, koji bi počeo na dan obeležavanja 90. rođendana škole 28. oktobra, loše uticao na imidž škole i na sam obrzaovni sistem.

"Ja ne mogu da zamislim situaciju u kojoj se razapne neki šator ispred škole, i gde nastavnik danonoćno provodi vreme štrajkujući glađu, dok učenici sutradan dolaze u školu. Iskreno se nadam da do toga neće doći, ali mogu vam reći da su kolege koje se nalaze u štrajku u Šestoj gimnaziji očajne", izjavio je on za Tanjug.

Kako je naveo, direktoru Šeste beogradske gimnazije Radislavu Miliću se stavlja na teret nesprovođenje mera na osnovu inspekcijskih nadzora, način komunikacije na nastavničkom veću, ali i činjenica da je nastavniku likovne kulture oduzeo 35 odsto fonda, zbog čega mu je značajno smanjena plata.

Takođe, dodaje Markov, direktoru se stavlja na teret i izdavanje svedočanstava koja nisu bila usklađena sa zakonom, što direktor do današnjeg dana nije rešio iako je inspekcija naložila još ranije da se to uradi.

"Direktor u medijima izjavljuje da je on nastavio praksu koja je postojala i ranije. On je postao direktor u novembru 2020. godine, pravilnik o izvođenju nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja je izmenjen u junu 2020. godine, tako da ranije jeste bila praksa da učenici koji ne rade fizičko se ne ocenjuju", rekao je on i dodao da to pokazuje direktorovu nekompetentnost da prati kako se menjaju zakoni.

Napominje da je drugi problem u ovom slučaju inspekcija, koja ne postupa uvek u skladu sa zakonom. On je objasnio da po zakonu ukoliko direktor ne ispuni ono što mu je naloženo nakon ispekcijskog nadzora, stiče se uslov za njegovo razrešenje, koje inspekcija ne predlaže.

"U kolektivu od sedamdesetak nastavnika, 20 radi na određeno vreme. To su nastavnici koji sve i kada bi hteli da štrajkuju, rizikuju da prođu kao doskorašnji predsednik Sindikata, koji je nakon više godina rada, gde je bio i odeljenski starešina, postao nepodoban i on je otpušten, odnosno nije mu produžen ugovor", naglasio je on.

Direktor Šeste beogradske gimnazije Radislav Milić izjavio je danas da je zahtev dela zaposlenih, za hitnu smenu direktora Šeste beogradske gimnazije, rigidan i nije zasnovan ni na jednoj činjenici.

"Svi unutar same gimnazije znaju da se radi o nekoliko ljudi koji već duže vreme sabotiraju rad u školi i pokušavaju da svoje lične ambicije, proguraju kroz mala vrata. Ja kao deo uprave već nekoliko meseci sam pod pritiskom ogromnog broja inspekcija koje su poslate sa adrese tih nekoliko ljudi, koji čine jedan deo Foruma u Šestoj beogradskoj gimnaziji, i koliko vidim bez podrške centrale", rekao je Milić u izjavi za Tanjug.

Kako je objasnio, nakon više od 40 inspekcija, nijedna nije pronašla ništa od onoga što deo zaposlenih koji štrajkuje insistira da postoji, zbog čega Ministarstvo prosvete, zbog nedostataka onoga o čemu pričaju, ne može da reaguje u skladu sa njihovim željama.

Napominje da štrajk kao činjenica postoji jedino na način da se štrajkuje tako što se obavlja minimum procesa rada, odnosno da zaposleni u obrazovanju ispune minimum proces rada sa učenicima od 30 minuta.

Milić dodaje da svi drugi štrajkovi, pa i potencijalni štrajkovi glađu na dan obeležavanja 90. rođendana Šeste beogradske gimnazije 28. oktobra, mogu jedino da se tretiraju kao nezakoniti i kao pritisak bez presedana.

"Ako se to čini na jedan takav dan, to govori i o nekoj vrsti lojalnosti prema samoj školi, učenicima, sagledavanja ozbiljnosti rada u prosveti, odnosa prema učenicima i tradiciji koju Šesta beogradska gimnazija ima", ocenio je on.

Ističe da je štrajk od same Inspekcije rada proglašen nezakonitim, jer, smatra on, očigledno je da se tu radi o kršenju zakona o štrajku po mnogo osnova.

Kako kaže, grupa nastavnika koja štrajkuje ne pokušava da stvori neku konstruktivnu atmosferu i konstruktivan razgovor u kom bi se došlo do rešenja, ili bi se primedbe sagledale po svojoj dubini i onda, u jednom sukobu činjenica, došlo do zaključka ko je u pravu.

"O učenicima mora da se razmišlja. Ja već danas pokrećem ozbiljnu pravnu kampanju da se to uredi onako kako treba, dakle profesori moraju raditi u skladu sa zakonom. Nekoliko kolega iz Sindikata foruma Šeste beogradske gimnazije je došlo da me obavesti da oni nisu u štrajku, i da neko u njihovo ime tvrdi da jesu", rekao je Milić.