20. septembar 2023 09:04

Belencan: Danas se obeležava Dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Belencan: Danas se obeležava Dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Danas se u okviru projekta "ROADPOL dani bezbednosti“ obeležava Dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama na evropskim putevima, a Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije najavljuje pojačano prisustvo saobraćajne policije.

Pojačana kontrola policije traje do 22. septembra, a do sada je otkriveno 13.085 saobraćajnih prekršaja.

"U periodu od 16. do 22. septembra u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL - mreža saobraćajnih policija Evrope, biće realizovan projekat pod nazivom „ROADPOL dani bezbednosti", rekao je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

"Do sada su poginula 324 lica u saobraćajnim nezgodama, što je manje 69 lica poginulih u saobraćajnim nezgodama u posmatranom periodu od 2019 do 2023. godine. Praktično, imamo poboljšanje bezbednosti saobraćaja. Ne smemo zanemariti ni činjenicu da je znatno smanjen broj povređenih, a važan podatak je da je smanjeno 2.230 saobraćajnih nezgoda nego što je bilo u posmatranom periodu", rekao je Belencan.

Projekat, koji se održava u okviru Evropske nedelje mobilnosti, podržan je od strane Evropske komisije i ima za cilj podizanje svesti o značaju poštovanja saobraćajnih propisa i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i posledica nezgoda na evropskim putevima, rekao je on.

"Od prvog dana sprovođenja akcije, zaključno sa jučerašnjim danom otkriveno je ukupno 13.085 saobraćajnih prekršaja, od kojih 617 za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, 7.573 za prekoračenje brzine, što je 58 posto od ukupnog broja otkrivenih prekršaja", rekao je on.

Primećeno je i 1.740 prekršaja zbog nekorišćenja pojasa, 28 zbog upotrebe psihoaktivnih supstanci, a za nepropisno prevoženje dece 46.

"U prostorijama policije zadržano je 129 lica, dok je za presretače 412 prekršaja", rekao je Belencan.

"Tokom sprovođenja projekta, naši policijski službenici saobraćajne policije sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji čitave zemlje, a akcenat će biti na otkrivanju prekršaja kojima se najviše ugrožava bezbednost saobraćaja, kao što su prekršaji prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje", rekao je Belencan.

"U akciji će biti angažovani svi raspoloživi policijski službenici, kao i svi uređaji za kontrolu saobraćaja", rekao je Belencan.