4. oktobar 2023 14:39

Advokat Jokić: Po mišljenju odbrane ne postoji dokaz koji veže Marjanovića za ubistvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Jokić: Po mišljenju odbrane ne postoji dokaz koji veže Marjanovića za ubistvo

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Advokat Zorana Marjanovića Stefan Jokić izjavio je danas da je Zoran Marjanović, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene Marjanović i kom je ukinut pritvor, sada slobodan čovek, i da, po mišljenju odbrane, ne postoji nijedan dokaz koji veže Marjanovića za izvršenje ubistva svoje supruge.

On je za Tanjug rekao da za odbranu ne predstavlja iznenađenje što je Marjanović pušten na slobodu, već da za odbranu predstavlja iznenađenje to što je on ovoliko bio u pritvoru i što je doneta takva presuda kakva jeste.

"Argumentacija koju je iznela odbrana uvažio je Apelacioni sud u Beogradu i to predstavlja prvi korak ka samom ukidanju presude. Nećemo da preduciramo nikakve odluke, idemo korak po korak. Zoran Marjanović je sada slobodan čovek i ukoliko se, a nadamo se da hoće, ukine presuda, odrbana će se u odnosu na to postaviti dalje", naveo je on.

Na pitanje da li Tužilaštvo ima dovoljno dokaza koji vode do ubice Jelene Marjanović, koja je ubijena 2. aprila 2016. godine, Jokić je rekao da će, što se tiče odbrane, Tužilaštvo reći da nema dokaza, ali pošto ovaj slučaj ima obrise medijskog suđenja, dodaje on, svakako da je to sve uticalo na donošenje takve odluke.

"Po mišljenju odbrane ne postoji niti jedan dokaz koji veže mog klijenta, Zorana Marjanovića, za izvršenje bilo kog krivičnog dela, a kamoli za ubistvo svoje supruge Jelene", naglasio je Jokić.

Advokat Predrag Savić izjavio je danas da nije iznenađenje to što je Zoran Marjanović pušten na slobodu, kao i da je on lično u više navrata najavio takvu mogućnost.

"Posebna inspiracija mi je bila analiza te presude kolege Tome File koji je, u javnim nastupima u kojima smo bili zajedno, istakao da iza tako obimne presude od 700 strana ima mnogo stvari koje se zatrpavaju kroz obimnosti presude", rekao je on za Tanjug

Savić očekuje da će, obzirom na odluku Apelacionog suda u Beogradu o odrbani sa slobode, biti doneto rešenje kojim se ukida prvostepena presuda, i da će predmet biti vraćen na ponovno odlučivanje, jer, dodaje on, verovatno nema elemenata za oslobađujuću presudu.

Prema njegovim rečima, razlozi za ukidanje presude mogu da budu nepotpuno i utvrđeno činjenično stanje.

"Kada su u pitanju ovakvi kompleksni slučajevi, retko kad se dogodi da prvostepena presuda opstane na snazi. Slučaj je vrlo kompleksan, dugo traje i s obzirom da je bilo velikih propusta u istrazi, i Tužilaštvo i sud su imali vrlo težak posao", objasnio je on.

Odgovarajući na pitanje da li Tužilaštvo ima dovoljno dokaza koji vode do ubice Jelene Marjanović, Savić je rekao da se nada da će Tužilaštvo ovom predmetu pristupiti ažurnije nego ranije, da će se razjasniti neke sporne činjenice i detalji, da će ponovljeni postupak pred novim sudskim većem biti sproveden na zakonit način, i da će se doći do odluke koja će rasvetliti Jelenino ubistvo.