13. oktobar 2023 17:26

Otvoren Sajam sporta i omladine u Novom Sadu, učestvuje blizu 150 klubova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Sajam sporta i omladine u Novom Sadu, učestvuje blizu 150 klubova

Foto: Shutterstock.com/Beata Lamauskaite, ilustracija

NOVI SAD - Sajam sporta i omladine otvoren je danas na Novosadskom sajmu, na kom ove godine učestvuje blizu 150 klubova, a prisutni su i savezi, društva, sportske i omladinske organizacije.

Na sajmu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Novog Sada i suorganizaciji Gradske uprave za sport i omladinu, Gradskog sportskog saveza, Saveza za školski sport Novog Sada i Saveza udruženja „Novosadskog omladinskog foruma“, će biti održane brojne edukacije, treninzi, kao i zvanična takmičenja.

Manifestaciju je zvanično otvorio ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić, koji je naveo da su građani Novog Sada dobar primer kada je reč o sportu i fizičkoj aktivnosti, navodi se u saopštenju.

„Ako postoji neki atribut koji bi najbolje odslikao grad Novi Sad, onda bi to bio sport. Ne samo zbog šampiona države u fudbalu, rukometu, odbojci, u raznim individualnim sportovima, nego i zbog toga što je organizacija sporta u Novom Sadu na izuzetno visokom nivou“, izjavio je ministar Gajić i rekao da se Novi Sad ističe i po tome što, u mnogobrojnim sportovima, pored pokrajinskog, ima i gradske saveze.

Prisutnima se obratio i se pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, koji je istakao da je Novi Sad grad sporta, inovacija i velikih sportskih manifestacija, kao i to da u oblasti sporta posebno mesto imaju najmlađi.

„Ovaj sajam je kruna onoga što radimo za decu. Veoma je važno da se što više dece uključi u sport jer time stvaramo zdravu naciju“, rekao je sekretar Basta i dodao da Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat redovno podržavaju ovu manifestaciju.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin poručio je da je Sajam sporta i omladine jedinstvena manifestacija u Srbiji koja na jednom mestu, iz godine u godinu, okuplja sve veći broj ljudi.

„Novosadski sajam danas postaje mesto susreta institucija, saveza, klubova, entuzijasta, šampiona, ali i onih koji će to tek postati. Ova priredba je praznik sporta i omladine u Novom Sadu“, rekao je Cvjetićanin.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević istakla da je ovogodišnji Sajam poseban zbog toga što je uključen i sektor omladine.

„Novi Sad je jedan od gradova koji najviše izdvaja za omladinsko organizovanje i za brigu o mladima“, rekla je Antonijević i dodala da će mladi imati priliku da se okušaju u različitim disciplinama.

U ime domaćina manifestacije prisutne je pozdravio izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma Boris Nadlukač, koji je tom prilikom istakao da Sajam sporta slavi ono najbolje u nama - jednistvo i snagu, a reflektuje se kroz sport po kom smo prepoznati u svetu.

„Više od 170 izlagača na ovogodišnjem Sajmu sporta govori o tome da tim koji organizuje ovu manifestaciju radi dobar posao“, istakao je Nadlukač i dodao da je plan da se naredne godine Sajam organizuje u većem prostoru.

Ova sportska manifestacija usmerena je, pre svega, ka deci školskog uzrasta, ali i osobama sa invaliditetom, rekreativcima, amaterima i starijima.