16. oktobar 2023 14:44

Potpisan memorandum o saradnji u unapređenju mentalnog zdravlja mladih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan memorandum o saradnji u unapređenju mentalnog zdravlja mladih

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predstavnici ministarstava zdravlja, prosvete, turizma i omladine i brigu o porodici i demografiju, potpisali su danas Memorandum o saradnji, koji ima za cilj da kreira rešenja koja će doprineti unapređivanju mentalnog zdravlja mladih.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja je istakla da je učenje dece na koji način da neguju mentalno zdravlje sada bitnije nego ikada.

"Potrudićemo se, i to je stav vlade, da se ovakva vrsta u učenja uvede u redovni školski program", navela je Đukić Dejanović na ceremoniji potpisivanja Memoranduma.

Kazala je da su neophodne edukacija profesora, roditelja i dece, i to na način koji svakome od njih odgovara.

"Učitelj nema vremena da svakom učeniku posebno prilazi tokom časa. Ali, on mora imati u vidu da u razredu ima i introvertne i ekstrovertne dece. Ima onih koji su taj dan u školu došli vrlo napeti, a ima i onih koji su tu došli željni znanja. Razred mora da ima takvu strukturu da učitelj ima vremena da svima posveti pažnju tokom časa”, podvukla je ministarka prosvete.

Kako je istakla Đukić Dejanović, školska iskustva su značajna zbog intelektualnog razvoja dece i njihovog psihološkog blagostanja, i za to kako tvrdi, postoje brojni dokazi.

"Dokazi neposredno ukazuju na blisku vezu između emocionalnog stanja i akademskih postignuća kao i psihološkog blagostanja. Deca i mladi sa emocionalnim problemima su sklonija akademskom neuspehu, odustajanju od školovanja i životnim krahovima", navela je ministarka prosvete.

Dodala je da su odnosi koje dete uspostavlja sa drugima u okruženju upravo ono što određuje njihov uspeh u daljem školovanju.

"Škola je to mesto na kom deca i mladi ostvaruju odnose sa vršnjacima i zbog toga je važna. U našoj zemlji je i dalje najdominantniji medicinski model pružanja podrške mladima s problemima mentalnog zdravlja, a u svetu se svi više govori o pristupu "korak po korak", gde se usluge pružaju u različitim sektorima i nivoima po principu psihosocijalne podrške. Potpisivanjem memoranduma ostvaruje se mogućnost pružanja podrške našim najmlađima na svim nivoima i svim sistemima gde deca i mladi borave", rekla je Đukić Dejanović.

Konferenciji je prisustvovala i direktorka UNICEF-a u Srbiji, Dejana Kostadinova koja je istakla da svako dete zaslužuje pravo na dobro mentalno zdravlje i blagostanje, posebno ako se imaju u vidu nalazi, jer su kako navodi u avgustu ove godine istraživanja pokazala da oko 47 odsto ispitanika mladih ne traži pomoć, jer smatra da je to znak slabosti i plaše se osude.

"Skoro polovina mladih, njih 46 odsto, koristi društvene mreže i internet kao izvor informisanja o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju, dok samo pet odsto vidi nastavnike, a sedam odsto zdravstvene radnike kao nekog s kim mogu da razgovaraju o svojim problemima", rekla je Kostadinova.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan prof. dr Fabio Skano je na značaj inovativnih pristupa podršci očuvanju mentalnog zdravlja i blagostanja dece i mladih.

"Najnoviji podaci SZO-a pokazuju da se među mladima u Evropskom regionu zadovoljstvo životom i samoocenjivanje zdravlja smanjilo između 2018. i 2022. godine. Sa ponosom mogu da kažem da SZO u Srbiji već podržava Ministarstvo zdravlja u unapređenju kapaciteta stručnjaka za mentalno zdravlje u domovima zdravlja i školama, kako bi mogli da razviju i primene odgovarajuće i održive programe fokusirajući se na potrebe mladi", istakao je direktor SZO u Srbiji.

Ambasadorka Norveške, Kristin Melsom, ukazala je na sličnosti problema mladih u Norveškoj i Srbiji kada je u pitanju mentalno zdravlje mladih.

Ona je rekla da Norveška pruža kontinuiranu podršku temi mentalnog zdravlja mladih u Srbiji kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije i UNICEF-om. Gabi Petković, iz UNICEF-ovog omladinskog odbora, istakla je da je važno da maldi znaju da imaju pravo na pomoć, kao i da imam podršku profesionalaca kojima je moje blagostanje glavni cilj.

"S obzirom na to da mentalno zdravlje utiče na sve aspekte života, kao i na dalji razvoj dece i mladih, drago mi je što postoje resursi koji nam pomažu da sačuvamo blagostanje. Ultimativno, briga o mentalnom zdravlju nama mladima pomaže da razvijemo svoje potencijale. Raduje me da je UNICEF deo pokreta smanjenja stigmatizacije prema traženju psihološke pomoći. Posebno je značajna platforma svejeok.rs Tu se mogu naći zaista korisne informacije o gorućim problemima u životima nas mladih", navela je Petković.

Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali i ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i ministar za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici iz preostala tri ministarstva.

Domaćin potpisivanja sporazuma bila je druga Međunarodna konferencija posvećena mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podrsci mladih, pod nazivom "Ne ostavljate nas za kasnije".