20. oktobar 2023 08:18

Od multipla skleroze u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Od multipla skleroze u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi

Foto: Shutterstock.com/ Zerbor, ilustracija

BEOGRAD - Danas će u Beogradu jedno od najstarijih udruženja pacijenata u našoj zemlji Društvo multiple skleroze Srbije organizovati veliko nacionalno savetovalište pod nazivom "Zajedno smo jači" u MTS dvorani.

Od ovog teškog neurološkog oboljenja multiple sklerozi u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi.

"Danas u 16 časova ćemo imati veliko zadovoljstvo i čast da ovaj skup otvorimo predavanjem profesorke doktorke Jelene Drulović na temu savremenih tendencija i lečenja u terapijskom smislu kada je u pitanju multipleskleroza, a posle toga ćemo imati jednu interaktivnu radionicu gde će svi pacijenti koji će doći iz čitave Srbije imati priliku da u jednom neformalnom tonu odgovaraju i postavljaju pitanja na temu terpijskog lečenja", rekla je za Tanjug Vanja Teleski, ispred Društva MS Srbije.

Prema njenim rečima, danas se očekuje više od 100 pacijenata koji će doći iz čitave Srbije.

"Ovo je prilika da se porazgovara za neurolozima, neuropsiholozima, psihoterapeutima i socijalnim radnicima na teme koje najviše zanimaju naše pacijente, a to je pre svega kako izbrati i doći do prave terapije zajedno sa svojim neurologom za oblik bolesti koji oni žive. Naša zemlja se uopšte ne razlikuje od ostalih evropskih zemalja jer imamo prostor i mogućnost da svi pacijenti kod kojih se dijagnostifikuje ova bolest imaju mogućnost korišćenja najefektnijih i najsavremenijih terapija koje trenutno postoje u Evropi i u svetu. Terapcije su besplatne za pacijente", rekla je Teleski.

Podsetila je da od ovog teškog neurološkog oboljenja multiple sklerozi u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi.

"Multiple skleroza je karakteristična jer pogađa uglavnom osobe između 20. i 40. godine života kada su radno sposobni, dakle u punoj životnoj snazi i dva puta češće se javlja kod žena nego kod muškaraca", rekla je Teleski.