30. decembar 2022 13:17

Poverenik za informacije od javnog značaja otvorio regionalnu kancelariju u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenik za informacije od javnog značaja otvorio regionalnu kancelariju u Novom Sadu

Foto: Shutterstock.com/xbrchx, ilustracija

NOVI SAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović otvorio je danas kancelariju u Novom Sadu, saopštila je kancelarija poverenika.

"Usvajanjem Izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Poverenik je dobio mogućnost da otvori kancelarije i izvan svog sedišta kako bi svi građani Srbije imali jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji. Danas otvaramo u Novom Sadu prvu regionalnu kancelariju Poverenika", rekao je Marinović na svečanom otvaranju.

On je istakao da su do sada građani Beograda bili donekle privilegovani u mogućnosti ostvarivanja svojih prava iz nadležnosti Poverenika, zato što su mogli lično da predaju podneske Povereniku i da se brže i lakše informišu o svojim pravima.

Dodao je da će otvaranjem kancelarije u Novom Sadu i građani Vojvodine imati tu mogućnost.

"Želim da napomenem da ćemo uskoro uz pomoć čelnih ljudi iz regionalnih centara Niša i Kragujevca, otvoriti i najavljene druge dve kancelarije. Time će pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti biti jednako dostupno svim građanima u celoj Srbiji", poručio je Marinović.

Svečanosti povodom otvaranja prve regionalne kancelarije Poverenika prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu i predstavnici medija.