28. novembar 2023 19:20

Održana specijalistička obuka Vojske Srbije sa realnim toksičnim hemikalijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana specijalistička obuka Vojske Srbije sa realnim toksičnim hemikalijama

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

KRUŠEVAC - U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu realizovana je specijalistička obuka pripadnika Vojske Srbije sa realnim toksičnim hemikalijama.

Obuka je realizovana u specijalizovanim laboratorijama i na poligonu "Ravnjak", sa ciljem unapređenja znanja specijalista iz 246. bataljona ABHO o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i njihovog praktičnog osposobljavanja za rad sa ovim otrovnim supstancama, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Programom obučavanja, koje su kako navodi ministarstvo izveli sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, obuhvaćeni su sadržaji od rada patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, preko detekcije i hemijske dekontaminacije naoružanja i opreme, do pružanja medicinske pomoći u slučaju kontakta sa toksičnim hemikalijama.

Ministarstvo navodi da su realizacijom ove specijalističke obuke unapređeni individualna osposobljenost pripadnika 246. bataljona ABHO, i ukupna sposobnost jedinice za sprovođenje posebnih mera protivnuklearnog, hemijskog i biološkog obezbeđenja snaga Vojske Srbije u toku izvođenja operacija.