3. decembar 2023 13:56

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Ženama žrtvama porodičnog nasilja potrebna je višestruka pomoć

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Ženama žrtvama porodičnog nasilja potrebna je višestruka pomoć

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ženama žrtvama porodičnog nasilja potrebna je višestruka pomoć i podrška kako bi izašli iz začaranog kruga nasilja i svoj život nastavile dalje, istakla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

Ona je na jubilarnom 20. dobrotvornom bazaru Međunarodnog kluba žena u hotelu Hajat zahvalila ženama ambasadora što će sav prihod od ovogodišnjeg bazara biti upućen organizacijama koje se bave ženama žrtvama nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

 

Poverenica je naglasila da nasilje jeste jedan od najtežih problema sa kojima se sva društva sveta suočavaju, ističući da je, prema podacima UN, prošle godine ubijeno 89.000 žena.

"Taj podatak treba sve da nas zastraši i da podstakne da se zapitamo šta nije u redu sa našim društvima, našom civilizacijom i zašto žene toliko pate", rekla je Janković i pozvala sve građane da danas, do 17:30 časova, posete bazar.

Poverenica za ravnopravnost ocenila je da je Srbija proteklih godina napravila progres u sistemu zastite i u zakonodavnom okviru, ali, kaže, zakon ne može da stvori pravdu i pravedno društvo, već iza toga mora da stoji njegova dosledna primena, "bez pukotina u sistemu zastite", ali i jasna osuda nasilja koja dolazi sa svakog mesta i od svakoga a posebno onih koji imaju priliku da govore u javnom prostoru.

 

"I, u tom smislu, bilo bi dobro da dobijemo što više muškaraca na javnoj sceni koji su spremni da vrlo glasno i javno osude nasilje i da nam pomognu u ovoj borbi", rekla je Janković dodajući da borba protiv nasilja nije žensko pitanje, već društveni problem.

Ona je ponovila da je važno da svi u našem društvu i državi imaju jednaka prava, ali i da svi, u okviru svojih moći, znanja i kapaciteta, treba da rade na unapređenju ravnopravnosti.

U više od 100 zemalja medju kojima je i Srbija u toku je kampanja "16 dana aktivizma" borbi protiv nasilja nad ženama.

Dobrotvorni bazar Međunarodnog kluba žena je multikulturalni događaj koji okuplja strane ambasade iz Beograda, koje na svojim štandovima izlažu tradicionalnu hranu i razne predmete svojstvene njihovoj kulturi.

Tokom ovogodišnjeg bazara u Velikoj sali hotela Hajat, pored kulturnog programa sa muzikom, dečijim horovima i plesom, biće održana i tombola sa više od 100 nagrada.