5. januar 2023 12:58

Na tradicionalnom božićnom prijemu u Belom dvoru više od 1.000 mališana dobilo praznične paketiće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na tradicionalnom božićnom prijemu u Belom dvoru više od 1.000 mališana dobilo praznične paketiće

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, danas su domaćini tradicinalnog božićnog druženja i kroz tri prijema u Belom dvoru, 1.000 mališana bez roditeljskog staranja iz Srbije i Republike Srpske, domova za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju, kao i romske dece, dobiće praznične paketiće.

Prvom prijemu koji je održan jutros, osim Karađorđevića prisustvovali su ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić i episkop hvostanski Aleksej.

 

"Imamo dobar plan za vas danas, poklone i Deda Mraza, želim vam sve najbolje i srećan Božić i Novu godinu", otvorio je prijem princ Aleksandar.

Episkop hvostanski Aleksej je preneo pozdrave patrijarha Porfirija, u čije ime je, kako je rekao na prijemu, danas tu da podeli radost sa decom.

"Nema lepšeg pozdrava nego onog kada su anđeli pozdravili pastire, kada se rodio Hristos. Taj pozdrav neka krasi srca vaša deco, da sutra kada budete ljudi znate da se radujete i da pozdravljate anđeoskim pozdravom. Od srca se radujem što sam danas ovde sa vama", rekao je episkop.

Ovo danas je nešto najlepše na svetu. Biti u društvu sa decom koja su srećna i vesela je najveći blagoslov na svetu, rekla je ministarka Kisić

"Zahvaljujem se porodici Karađorđević koja je organizovala tradicionalno ovako divan skup i nadam se da se ovde na Dvoru svi vi makar delimično osećate kao princ i princeza. Da se osećate veselo, srećno, jer takvi i jesu ovi praznici", rekla je Kisićeva.

 

Ona je deci poželela pre svega dobro zdravlje, i da osmeh ne silazi sa njihovih lica.

Princeza Katarina je naglasila da se njena kruna, za koju su je deca pitala, nalazi u njenom srcu.

"Najvažnija je ljubav. Ovo je veliki dan za vas, ali i za nas. Treba da mislimo na našu decu, vi ste najvažniji, vi ste naša budućnost. Želimo da znate da imate uvek našu ljubav", rekla je princeza.

Na prvom prijemu paketiće su dobila deca bez roditeljskog staranja, ustanove za socijalnu zaštitu, domovi za nezbrinutu decu, a svim radnim jedinicama Zvečanske paketići su isporučeni juče.

Tu su i deca iz Republike Srpske, iz doma "Radovan Ješović".

Drugi prijem i dodela paketića na Dvoru danas je organizaovan uglavnom za specijalne škole, udruženja koja se bave zaštitom i boravkom dece sa teškoćama u razvoju

Treći prijem je najviše za romsku decu, odnosno za udruženja koja okupljaju i brinu o romskoj deci.

Juče su bile isporuke u još tri ustanove, a planirano je da se u naredna dva dana učini isto u još nekoliko ustanova, rečeno je Tanjugu sa Dvora.

Prijemi i paketići su omogućeni zalaganjem humanitarne organizacije "Lajflajn Čikago" koja tradicionalno u Čikagu prikuplja donacije za kupovinu poklona za decu za Božić, što su učinili i ove godine - kontejner sa hiljadama poklona je u novembru prošle godine stigao na Dvor.

Osim "Lajflajn Čikaga", ovo božićno druženje pomogle su i ostale humanitarne organizacije čiji je pokrovitelj princeza Katarina - iz Njujorka, Toronta i Londona.

Značajan doprinos dala su i deca iz beogradskih internacionalnih škola koja su se zajedno sa svojim nastavnicima uključila u humanitarnu akciju "Deca pomažu deci" i donela poklone u Dvor.