5. januar 2024 16:57

Pašalić: Nadležni da nadziru deonicu reke kod Bačke Palanke i redovno obaveštavaju javnost o situaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić: Nadležni da nadziru deonicu reke kod Bačke Palanke i redovno obaveštavaju javnost o situaciji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić je izjavio danas da je, u cilju zaštite životne sredine i naseljenih područja uz reku, zatražio od nadležnih organa da nastave da sprovode nadzor predmetne deonice reke kod Bačke Palanke, na kojoj je došlo do akcidenta, kao i da preduzimu sve potrebne mere u cilju zaštite vodotoka od štetnih posledica.

U saopštenju Pašalić navodi da je tražio i redovno obaveštavanje javnosti o situaciji, u skladu sa načelom javnosti rada organa i principa dobre uprave.

Istovremeno, dodao je, tražio je hitno izjašnjenje Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu o akcidentu.

U noći između četvrtka i petka došlo je do nezgode kada je nemački brod "Antonija" koji je vukao natovarenu baržu "Lola - 5", udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok.

Brod je udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe, a barža sa oko 1.000 tona veštačkog đubriva je potonula.