15. januar 2024 12:17

Arbutina: Sprečiti nedolično ponašanje na Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Arbutina: Sprečiti nedolično ponašanje na Spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina izjavio je danas da je skrnavljenje Spomen-groblja streljanima u Sremskoj Mitrovici samo jedan u nizu negativnih primera skrnavljenja stratišta iz Drugog svetskog rata u Srbiji i da muzej apeluje na gradske vlasti Sremske Mitrovice da pozovu nadležne ustanove i spreče nedolično ponašanje.

"Na spomen groblju u Sremskoj Mitrovici postoje humke gde su sahranjene žrtve, i svaka od tih humki je posvećena jednoj grupi ljudi koja je tu ubijena. Tu je ubijen i sahranjen Sava Šumanović, jedan od naših najvećih slikara 20. veka", istakao je Arbutina za Tanjug.

Komentarišući to što se na Spomen-groblju sankaju deca, on je ukazao da to ne sme da bude mesto za zabavu, sankanje i bilo kakve aktivnosti, već da služi za pomen i sećanje na naše nevino nastradale pretke.

Arbutina kaže da Muzej žrtava genocida apelima pokušava da utiče na svest građana, i da u saradnji sa nadležnim istitucijama spreče takvo ponašanje, kao i da rade na edukaciji građana da nije primerno da se na stratištu na kom je pokopano hiljade žrtava Drugog svetskog rata sprovode aktivnosti koje se sa nipodaštavanje odnose prema stradalim precima.

"Proteklih nekoliko godina svedoci smo tome da se ti memorijalni prostori i masovna stratišta iz Drugog svetskog rata upotrebljavaju u različite svrhe. Mi iz Muzeja smo stalno apelovali na javnost da se to ne čini", rekao je on.

Navodeći neke od primera, Arbutina je podsetio da se na spomen parku u Jajincima voze auto trke, da se tamo stvaraju deponije, da se deca neprimereno igraju, građani sunčaju.

"Imali smo i pokušaj da se na stratištu u Leskovcu organizuje proslava male mature", naveo je kustos.