23. februar 2024 13:03

ASTRA i Grupa 484 podržale inicijativu za unapređenje Direktive o pravima žrtava

Izvor: TANJUG

podeli vest

ASTRA i Grupa 484 podržale inicijativu za unapređenje Direktive o pravima žrtava

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Organizacija posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima ASTRA i organizacija Grupa 484 podržale su inicijativu za unapređenje EU Direktive o pravima žrtava koja je trenutno u procesu revidiranja i tako se pridružila listi više od 40 međunarodnih i nacionalnih organizacija predvođenih Međunarodnom platformom za saradnju u vezi sa nedokumentovanim migrantima (PICUM), koje ukazuju na neophodnost da se ljudska prava poštuju i zaštite bez obzira na boravišni status žrtava krivičnih dela.

ASTRA i grupa 484 navele su u zajedničkom saopštenju da su zbog nedokumentovanog ili nesigurnog boravišnog statusa ljudi podložniji zlostavljanju, zloupotrebama i ozbiljnim oblicima eksploatacije, uključujući trgovinu ljudima i radnu eksploataciju.

Potpisnice apela ukazuju na to da u slučajevima kada se potreba poštovanja prava žrtava preklopi sa migracionom politikom EU kontrola imigracija dobija prioritet nad pravima i potrebama žrtve.

Zbog toga organizacije obrazlažu mogućnosti za unapređenje Direktive kada su u pitanju bezuslovan pristup uslugama podrške za žrtve, zaštita podataka, zaštita dece migranata bez dokumenata, mogućnost bezbednog prijavljivanja sumnje na krivično delo i pravo na nadoknadu štete, navedeno je u saopštenju.

Organizacije potpisnice završavaju apel pozivom na saradnju i stavljanjem na raspolaganje ekspertize i iskustava institucijama EU kako bi zajedno bila stvorena budućnost u kojoj su prava žrtava neotuđiva i zagarantovana, bez obzira na to ko su ili kakav im je boravišni status.