6. mart 2024 16:07

Sindikat: Odluka Prištine da zabrani dinar dovodi do neželjenih posledica po rad vrtića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sindikat: Odluka Prištine da zabrani dinar dovodi do neželjenih posledica po rad vrtića

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije saopštio je danas da odluka Prištine da zabrani platni promet u dinarima i da fizički onemogući transport dinara do opština Kosova i Metohije, dovode do brojnih neželjenih posledica po rad predškolskih ustanova, ali i celog javnog sektora na Kosovu, što je svakim danom sve izraženije.

Pitanje koje direktno ugrožava decu jeste, navodi se, nabavka sredstava za rad, a posebno hrane, zbog čega je Sindikat uputio apel predsedniku Srbije, Vladi, Ministarstvu prosvete, kao i predstavništvo Unicefa u Srbiji, da hitno reše alarmantan položaj predškolskih ustanova na Kosovu i Metohiji koje rade u sistemu Srbije, a koji se direktno odražava na dobrobit više hiljada dece koje pohađaju te vaspitno-obrazovne ustanove i na položaj radnika i članova sindikata.

"Predškolske ustanove već se suočavaju sa nedostatkom određenih prehrambenih proizvoda, usled čega su prinuđene da prilagođavaju jelovnike za decu, ali pitanje je dana kada ćemo doći u situaciju opšte nestašice. Situacija je posebno pogoršana usled odredbi Zakona o javnim nabavkama - iako zamišljen kao antikoruptivni akt, nije prvi put da ovaj zakon pokazuje manjkavosti i obija se o glavu radnika, koji ostaju bez pravovremeno nabavljenih sredstava za rad", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kao takav potpuno neprimetljiv u ovoj novoj situaciji, gde budžeti predškolskih ustanova i dalje raspolažu sredstvima u dinarima kao nacionalnoj valuti Srbije, koji sve manji broj dobavljača želi i može da prihvati.

"Tenderi koji su obavezni za nabavku hrane i sredstava za rad već kasne, ali sada je izvesno da se dobavljači sa kojima ustanove sarađuju na njih neće prijaviti, te da će rad ustanova, ali i dobrobit dece, biti direktno ugroženi", navodi se.

Poseban problem za članove sindikata i sve zaposlene jeste nemogućnost da podignu svoje zarade - od banaka koje na KiM rade sa dinarima preostala je samo Poštanska štedionica, koja danas dopušta podizanje samo 5.000 dinara u gotovini po klijentu i to uz više sati čekanja, navodi sindikat.

Ističe se da se pojedini radnici odlučuju čak i na put van Pokrajine kako bi podigli svoje plate, ali je jasno da to nije dostupno svim radnicima i da nije održivo rešenje.

Kako se navodi, radnici predškolskih ustanova na KiM danas rade u potpunoj neizvesnosti za svoj položaj - ne samo što su posledice postojećih namera Prištine sve izraženije iz dana u dan, već nije izvesno i da li će biti uvođene drastičnije i represivne mere, imajući u vidu da se proizvodi iz Srbije već oduzimaju kao krijumčarski.

"Imajući navedeno u vidu, tražimo od vas da hitno reagujete i osmislite mere i korake iz svoje nadležnosti da rešite situaciju, ali i da utičete na sve instance donošenja odluka koje su deo ovog problema", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Sindikata Bosiljka Jovanović.