8. mart 2024 15:00

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu poklanjali damama cveće koje su sami uzgajali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu poklanjali damama cveće koje su sami uzgajali

Foto: Shutterstock.com/Ground Picture

KRUŠEVAC - Štićenici Vaspitno-popravnog doma, povodom Dana žena, poklanjali su i ove godine damama u centru Kruševca saksijsko cveće koje sami uzgajaju u plastenicima u okviru Doma, gde stiču potrebno znanje iz tog veoma traženog zanimanja.

Ustanova trenutno ima više od 50.000 novih zasada u dva plastenika čiji proizvodi se godinama izlažu na sajmovima hortikulture u Beogradu i drugim gradovima, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Uzgajanje cveća samo je jedno od desetak deficitarnih zanimanja koje štićenici doma mogu da nauče kako bi lakše pronašli posao po isteku vaspitne mere.

"U ustanovi se obavlja obuka za više znata, poput rada na CNC mašinama, metalostrugarskim, mašinbravarskim, metaloglodačkim mašinama, kao i obuke za poslove alatničara, automehaničara, stolara, vodoinstalatera, zidara, molera….', navodi se u saopštenju.

Godinama unazad aktivne su umetničke i sportske sekcije, poput likovne i dramske, a na svakom takmičenju mladići i devojke iz VP Doma osvajaju visoka mesta i nagrade, dodaje se.

Na Svetskom onlajn prvenstvu u šahu za osobe lišena slobode u oktobru tim od četiri mladića VP Doma osvojila su drugo mesto, dok su 2022. godine bili prvi na svetu.

Reč je o prvenstvu koje je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom u okviru projekta FIDE "Šah za slobodu".