21. mart 2024 16:20

Novi Sad: Otvoren 19. Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: Otvoren 19. Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PROSVETE

NOVI SAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović danas je otvorila 19. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu i istakla da je obrazovanje u Srbiji dostupno svakom detetu, a da je u Vojvodi najviše vidljiva nova vrednost srpskog obrazovnog sistema koji podrazumeva obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Đukić Dejanović je podsetila da 13 nacionalnih manjina može pohađati nastavu na dva načina, od kojih jedan podrazumeva celokupno obrazovanje na srpskom jeziku, uz mogućnost pohađanja izbornog predmeta Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture, a drugi celokupno obrazovanje na jednom od osam jezika nacionalnih manjina, uz obavezan nastavni predmet Srpski kao nematernji jezik.

"Na ovaj segment našeg obrazovnog sistema smo veoma ponosni, jer on za naše nacionalne manjine obezbeđuje ono što ni jedna zemlja, pa čak ni najrazvijenije demokratije, ne obezbeđuju za svoje građane, pripadnike nacionalnih manjina", istakla je ministarka prosvete.

Dodala je da više od 6 odsto učenika u Srbiji koristi pravo da se obrazuje na maternjem jeziku i navela da će se u naredna tri dana na Novosadskom sajmu slaviti obrazovanje i znanje.

"Više od 38.000 učenika naše zemlje koristi svoje ustavno pravo i obrazuje se na svom maternjem jeziku. Na ovom sajmu biće predstavljena i ova vrednost i raznolikost našeg obrazovanja", navela je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, u Srbiji se više nego ikada govori i radi na osnaživanju ličnog razvoja i podsticanju razvoja vrlina i pozitivnih vrednosti mladih i dodala da su škole neizostavni deo ovih aktivnosti.

Međunarodni sajam obrazovanja okupio je predstavnike institucija koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila i daju sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog obrazovanja u našoj zemlji, kao i srednjih škola i fakulteta u Slovačkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a ponude za nastavak školovanja predstaviće i Ambasada Kanade, saopštila je Pokrajinska vlada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajiski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš istakao je da je Sajam obrazovanja jedna velika izložba ideja i mogućnosti, kao i prilika da učenici osnovnih i srednjih škola steknu širu perspektivu u pogledu izbora obrazovne životne staze, te otuda i njegov naziv – Putokazi.

"Važno je biti prisutan na ovoj manifestaciji da bi se mogao dobiti dragocen uvid u obrazovne prilike koje su na raspolaganju mladima", naglasio je on i dodao da je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje putem konkursa i ove godine podržao Sajam, te da je omogućeno da 40 srednjih škola dovede svoje učesnike, dodajući da će podrška ovoj važnoj manifestaciji i ubuduće biti dosledna i iskrena.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević na otvranju sajma istakao je se razmišljem o visokom obrazovanju, razmišlja i o perspektivama.

"Počeli smo mandat pre sedam godina sa budžetom od 62 milijarde dinara, a danas govorimo o 123 milijarde. To ne bismo mogli da uradimo bez industrijskih zona i infrastrukture, ali svega smo oslonjeni na sopstvene snage, naše stručnjake, na ono što proizvode naši fakulteti – ljudski resurs. To su oni ljudi koji čuvaju našu budućnost, oni koji su bili najvredniji", naglasio je Milošević.

Istakao je da je Univerzitet u Novom Sadu za 20 odsto povećao broj istraživača za proteklih sedam godina, dok je 65 posto više objavljenih radova u referentim časopisima, kao i 30 odsto više radova po istraživaču i dodao da je Pokrajinska vlada zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu na svim važnim projektima, među kojima su „Biosens“, Naučno-tehnološki park, Studentski kulturni centar, kao i u novim poduhvatima, kao što su Naučno-tehnološki park 2 i Studentski restoran.

"Zajedno smo zbog dobrobiti i kvaliteta života mladih. Ostaje ono što je važno za svako društvo, pa i naše – da imamo što više istraživača u privredi. Uvek nam je potrebna naučna izuzetnost, ali i njihov rad kada su u pitanju izumi, patenti i unapređenje novih vrednosti u privredi“, rekao je on i dodao da je sajam pokazao da se ide ka dobrim putem, te da onih 10.000 studenata koji se svake godine regrutuju u Vojvodini jesu garant da će se nastaviti razvoj ubrzanim tempom.

Sajam obrazovanja je otvorio gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić navodeći da je to važna smotra mladosti, poleta i snage.

"Kako je odluka o nastavku školovanja jedna od najznačajnijih u životu svakog mladog čoveka, Grad je omogućio učešće svih srednjih škola sa teritorije Novog Sada na Sajmu kako bi se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznali sa obrazovnim profilima u ponudi“, kazao je Đurić.

Tom prilikom Đurić je istakao da je Novi Sad za unapređenje uslova u predškolskom i školskom sistemu u 2024. godini izdvojio preko 8,2 milijarde dinara.

"U periodu od 2012. do 2024. godine izgrađeno je osam novih objekata predškolske ustanove, 17 je rekonstruisano, a u toku je izgradnja dve nove osnovne škole. Finansiramo nabavku besplatnih udžbenika za prvake, a tradicionalno dodeljujemo i vidovdanske nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za izuzetne rezultate. Takođe, šaljemo najbolje osnovce i na putovanje na Krf i poklanjamo im bicikle kao nagradu, ali i podsticaj", naglasio je Đurić.

Na otvaranju se obratio i direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, koji je istakao da su sajamske manifestacije sinergija kulture, umetnosti, obrazovanja i novih tehnologija.

Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi" trajeće do 23. marta, a istovremeno, traje i manifestacija "Dani Laze Kostića", kao i Sajam gejminga "NS Gaming Week", koji se organizuje prvi put.