19. april 2024 13:46

Dodeljene Nagrade grada Beograda za 2023. godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljene Nagrade grada Beograda za 2023. godinu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - U svečanoj sali Starog dvora u Beogradu danas su dodeljene Nagrade grada Beograda - despot Stefan Lazarević, za 2023. godinu, za rad i stvaralaštvo u više kategorija.

Takođe, uručene su Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih i nagrada "Svetislav Stojanović”, sve u sklopu obeležavanja manifestacije "Dani Beograda", od 16. do 19. aprila.

Priznanja je uručio Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Dobitnik nagrade za književnost i prevodno stvaralaštvo je Branko Anđić za delo "Na mapi utopije" u izdanju "Lagune".

Nagradu za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo dobio je Darko Lungulov, za scenario i režiju filma "YU Grupa - Trenutak sna", a nagradu za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Đorđe Aralica, za izložbu "The Image Of the City", realizovanu u Galeriji Kuće legata.

Za muzičko i muzičko- scensko stvaralaštvo dobili su priznanja Vladimir Milošević, Una Stanić i Nemanja Stanković, koji čine klavirski trio "Corda" za koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Za društveno i humanističke nauke nagradu je dobila dr Irena Šentevska, za monografiju "Raspevani Beograd: Urbani identitet i muzički video".

Nagradu za prirodne i tehničke nauke dobio je prof. dr Slobodan Vujić za naučno delo "Kvantitativni modeli za podršku odlučivanju i planiranje i projektovanje u rudarstvu".

Za pronalazaštvo nagradu su dobili prof. dr Dušan Mijin, dr Milica Svetozarević Arsović, prof. dr Zorica Knežević-Jugović, dr Ana Dajić, dr Marina Mihajlović i dr Mića Jovanović.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoja medicine priznanja su dobili prof. dr Radica Stepanović Petrović, prof. dr Miroslav Savić, prof. dr Maja Tomić i prof. dr Aleksandra Novaković, za delo "Farmakologija".

Nagradu za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos za razvoj i unapređenje medicine dobio je prof. dr Pavle Gregorić.

Za arhitekturu i urbanizam nagradu je dobio Dejan Miljković, za porodični stambeni objekat u ulici Čolak Antina na Senjaku.

U oblasti poljoprivrede nagrađen je Darko Zdjelar iz Ugrinovaca za porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Nagradu za novinarstvo dobila je Kruna Una Mitrović, novinarka televizije Hepi.

U oblasti sporta, nagrađen je košarkaš Bogdan Bogdanović, za osvajanje srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Za zaštitu životne sredine nagrada je dodeljena članovima udruženja "Regionalni centar za mlade talente 'Nikola Tesla", Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, autorima priručnika za takmičenje "Nacionalna olimpijada održivog razvoja i zaštite životne sredine".

Nagradu za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda dobio je Dragan Marić.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd dobio je muzičar Jovan Maljoković za koncert "Na raskrnisnici svetova" u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Dobitnik Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti je Ana Šević za master rad "Kulturna stanica 'Snaga X svetlosti", a u oblasti nauke Milan Mirčić, za naučno-istraživački rad "Sistem veštačke inteligencije za bihevioralno-psihološku analizu".

Dobitnik nagrade "Svetislav Stojanović" je Nikola Valdevit, radnik Vatrogasno- spasilačkog bataljona Zvezdara, za iskazanu požrtvovanost, kolegijalnost i profesionalnost na intervenciji spasavanja troje ugroženih lica iz dva stana višespratne zgrade u Zvezdari.

Nagradu je dobila i Vatrogasno-spasilačka četa Košutnjak, za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić se kratko obratio prisutnima.

"Moje je zadovoljstvo, kao i prošle godine, što sam u prilici da, u ime našeg lepog grada, proglasim najbolje i ukažem im poštovanje. Želim da im ova nagrada bude podstrek za mnoge druge stvari", rekao je Šapić.

Književnik Branko Anđić je, govorivši u ime laureata, podvukao da "priznanje nosi ime najprosvećenijeg srpskog vladara, Despota Stefana".

"Visoki Stefan i Beograd, dva simbola spojena u ime ove nagrade, najbolje oličavaju težnju ka napretku i vrednostima kojima se priklanjaju naši pregaoci umetničke, naučne, privredne, društvene i drugih strukovnih delatnosti koji danas primaju ovo ugledno priznanje", naglasio je Anđić.

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograda je, na početku manifestacije, izveo pesmu posvećenu gradu.