20. april 2024 19:53

ANEM: Porast broja pretnji novinarkama i novinarima, najviše u Vojvodini

Izvor: TANJUG

podeli vest

ANEM: Porast broja pretnji novinarkama i novinarima, najviše u Vojvodini

Foto: TANJUG/ANEM/ MIROSLAV JANKOVIĆ

NOVI SAD - U prva tri meseca prošle godine Vrhovno javno tužilaštvo otvorilo je devet predmeta vezanih za ugrožavanje bezbednosti novinara, formirano je 20 predmeta na štetu 23 lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, od kojih su 10 oštećena lica muškog, a 13 ženskog pola, saopštila je danas iz Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

U 14 predmeta pretnje su učinjene putem interneta, što je 70 odsto od ukupnog broja i ponovo su mete u većem broju novinarke, čak dve trećine, napominje se u saopštenju objavljenom nakon sednice Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je u organizaciji ANEM-a održana u Novom Sadu, jer je upravo u ovom gradu bilo najviše ugrožavanja bezbednosti novinara.

"Prošle godine, imali smo jednu relokaciju novinara na sigurno van zemlje, jednu intervenciju vezanu za poboljšanje bezbednosti stana u kojem boravi jedan novinar, a ove godine imamo već u dva slučaja angažovano privatno obezbeđenje, pošto još nije završena bezbednosna procena koju pravi MUP", podaci su saopšteni na sednici Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Među onima koji su, obavljajući svoj posao, bili žrtve nasilja je i novinarka Tanjuga Saška Drobnjak. Ona ranije nije imala iskustva sa pretnjama, sve do slučaja kada ju je tokom uključenja u program napala žena koja je stajala pored nje optužujući je da ne govori istinu.

„Tanjug obično vole i ne prete. Žena pored mene me je napala tokom uključenja u program, da lažem. Počela je da čupa mog kolegu i da mi skida legitimaciju. Koleginica iz Kurira me je izvela, ali kolega snimatelj nije uspeo da izađe. Ista gospođa mi je pretila i drugom prilikom na konferenciji za novinare, rekla je da sam uslikana i da neću slobodno šetati gradom”, poručila je Drobnjak.

Predsednik Upravnog odbora ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić konstatovao je da su u fokusu sve više novinarke i novinari zbog svog objektivnog i balansiranog izveštavanja, jer se ono ne uklapa u verziju koju određene ekstremističke grupe žele da nametnu putem svojih kanala na društvenim mrežama ili kroz kvazi medijsku strukturu.

Matić je dodao da je zaključak sastanka da novinarke i novinari koji su ugroženi drastičnim pretnjama i nasrtajima, moraju da budu zaštićeni od institucija sistema, kao i da policija mora preventivno da deluje, kako ne bi dolazilo do fizičkog kontakta, fizičkih napada i ugrožavanja života.

Sastanku su prisustvovali i Miroslav Janković predstavnik OEBS-a, Stevan Ristić iz Asocijacije medija, Kruna Savović, advokatica ispred NUNS-a, novinar Nenad Živković iz Pančeva, Tatjana Karlavaris, javna tužiteljka VJT u Novom Sadu, Mirko Srdić, iz Policijske uprave Novi Sad i Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.