7. maj 2024 12:07

Projekat "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" prezentovan u Subotici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Projekat "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" prezentovan u Subotici

Foto: TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

SUBOTICA - Drugo izvođenje projekta "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" prezentovano je danas deci u Subotici, a mališani su upoznati sa biciklizmom kao olimpijskim sportom, načinima ponašanja, pravima i obavezama tokom učešća u saobraćaju.

Grad Subotica jedan je od pet gradova domaćina u kojima se sprovodi projekat "Gledaj da te vide, vozi se biciklom".

"Sa jedne strane, grad Subotica ima zabrinjavajuću statistiku učesnika kategorije biciklista u saobraćaju, jer je svaki četvrti učesnik saobraćajne nesreće biciklista. S druge strane, imamo brojne i raznovrsne aktivnoati lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja, poput seminara, promocija po školama, kupovine opreme i vozila saobraćajne policije, čime se podiže njihova bezbednost", izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Da je Subotica jedan od gradova koji posvećuje pažnju svim učesnicima u saobraćaju istakao je i v.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

"Naša kampanja je započeta u aprilu mesecu na Dan planete, a to je simbolika da je biciklizam održivi vid transporta jer ne zagađuje životnu sredinu. Nažalost, u Republici Srbiji pedeset života godišnje izgubimo u saobraćajnim nezgodama kada govorimo o biciklistima, što je poražavajući podatak. Oko 9 odsto svih smrtno stradalih su biciklisti", naveo je Stamatović.

Dodao je da je zato osnovna poruka kampanje "Gledaj da te vide", jer ako na vreme uočimo možemo i da odreagujemo, da je to poruka biciklistima i da svima treba skrenuti pažnju upravo na bicikliste jer su oni ravnopravni učesnici u saobraćaju.

Projekat ima za cilj i promociju biciklizma kao ponovnog olimpijskog sporta.

"Mi kroz ovaj projekat pokušavamo da animiramo decu i njihove roditelje da se zainteresuju za ovaj sport i da eventualno neko od dece počne da trenira ovaj interesantan i dinamičan sport - biciklizam. Danas će sa decom kroz radionice prolaziti jedan od najboljih biciklista, četvorostruki učesnik OI, gospodin Ivan Stević", rekla je potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije Milica Đuričić.

Stević je naveo da je akcenat projekta bezbednost i da je želja organizatora da u Srbiji imamo što manje povređenih i stradalih na dva točka.

Istakao je da je za postizanje tog cilja neophodna edukacija i dece i odraslih, kao i to da se aktivno utiče na kulturu u saobraćaju.

Projekat realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije, DDOR osiguranjem i EKO Serbia, a u saradnji sa gradom Suboticom.

"DDOR osiguranje je već decenijski uključeno u mnoge aktivnosti koje su vezane za bezbednost vozača Srbije, a sada nam je čast i ponosni smo da kao zvanično osiguranje Olimpijskog komiteta i sa ostalim partnerima realizujemo ovaj projekat. Vozite bicikl i vozite ga bezbedno", poručila je Snežana Rožnov, direktoka marketinga kompanije DDOR-a.

Komercijalna direktorka EKO Serbia Nataša Vukšić izjavila je da se projekat odnosi na sve stubove društvene odgovornosti, a to je sigurnost i bezbednost u saobraćaju, s jedne strane, a s druge strane zdravlje ljudi u široj društvenoj zajednici.

"Poslednje, to je ekologija, a biciklizam je ekološki vid mobilnosti", navela je Vukšić.