13. maj 2024 11:24

Tamara Vučić pozvala sve koji brinu za društvo kojem pripadaju da progovore o mentalnom zdravlju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić pozvala sve koji brinu za društvo kojem pripadaju da progovore o mentalnom zdravlju

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je danas na otvaranju Konferencije o mentalnom zdravlju da je mentalno zdravlje važna tema koja prevazilazi granice i ne mari za uzrast, veru ili naciju i pozvala je društvo da progovori o ovoj temi.

"Pozivamo sve pojedince koji brinu za društvo kojem pripadaju, za budućnost svoje dece i čovečanstva, da u mesecu maju, koji jeste mesec mentalnog zdravlja, hrabro progovorimo, odgovorno skrenemo pažnju, saosećajno ohrabrimo i dobrovoljno pomognemo", izjavila je Tamara Vučić na otvaranju konferencije koja se pod njenim pokroviteljstvom održava u Palati Srbija i na kojoj učestvuje i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska.

Supruga predsednika Srbije je podsetila na treći samit prvih dama i gospode u Kijevu koji je održan prošle godine i ocenila je da su na tom samitu odškrinuta vrata dijalogu o mentalnom zdravlju. 

Navela je da je supruga predsednika Ukrajine pokrenula važnu platformu za bližu komunikaciju prvih dama i gospode i da je njihov aktivan angažman kroz društveno-odgovorne projekte učinila vidljivijim. 

"Danas smo okupljeni kao aktivni zagovornici bolje budućnosti naše dece, tog najvrednijeg, najvažnijeg, ali i najosetljivijeg dela svake zajednice, svakog društva. Danas nastavljamo da skrećemo pažnju javnosti na ovu važnu temu koja prevazilazi granice, ne poznaje ograničenja i ne mari za uzrast, veru ili naciju", rekla je Tamara Vučić. 

Navela je da niko ne može da zna kroz šta prolaze osobe pored nas i da je važno svima pružiti trag ljubaznosti, koji može da pomogne nekome da pregura dan.

"Nikada nemojmo da zanemarimo važnost, snagu i moć jednog osmeha i jednog pogleda punog razumevanja. Nikada ne znate kroz šta baš tog trenutka prolazi neko i sa kakvim iskušenjima se suočava", rekla je ona.

Dodala je da ne treba da zaboravimo da reči koje izgovaramo i postupci koje činimo oblikuju naše okruženje i istakla da je to ogromna odgovornost za nas.

Pozvala je da motivišemo mlade koji se suočavaju sa izazovima u mentalnom zdravlju da potraže pomoć i da se ne plaše da to urade.

"Zato pomozimo i drugima da smislom i svetlošću ispune svoje živote. Mislim da ne postoji važniji cilj za opstanak čovečanstva", zaključila je supruga predsednika Srbije.

Otvaranje Konferenicje je pratila video instalacija sa crtežima dece iz Centra za decu ometenu u razvoju, kao i umetnički nastup grupe Una saga serbica.

"Konferencija o mentalnom zdravlju" posvećena je promociji svesti o mentalnom zdravlju, razbijanju stigme i pružanju podrške svima koji se suočavaju sa mentalnim izazovima.

Učesnici konferencije, stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja, deliće svoja iskustva, savete i najnovija istraživanja iz ove oblasti. 

Program se sastoji se iz dve panel diskusije: "Mentalno zdravlje dece i mladih", koju će voditi v.d. direktora Instituta za javno zdravlje i profesorka Medicinskog fakulteta Milica Pejović Milovančević i "Mentalno zdravlje u postkonfliktnom okruženju", koju će voditi ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.