17. maj 2024 13:11

U SC "Mirko Sandić" na Vračaru održano poslednje izvođenje projekta "Gledaj da te vide, vozi se biciklom"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U SC "Mirko Sandić" na Vračaru održano poslednje izvođenje projekta "Gledaj da te vide, vozi se biciklom"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U sportskom centru "Mirko Sandić" na Vračaru održano je peto i poslednje izvođenje projekta "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" čiji je cilj promovisanje biciklizma, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, a v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović rekao je da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, te da će se nastaviti aktivnosti promocije njihove bezbednosti u saobraćaju.

Posle Novog Sada, Subotice, Kruševca i Kragujevca priliku da nauče više o bezbednosti u saobraćaju dobili su i učenici petog razreda beograskih osnovnih škola, naveo je Stamatović i dodao da je cilj održanog projekta promovisanje bezbednog učestvovanje u saobraćaju.

"Projekat je zamišljen tako da radimo sa decom koja pohađaju peti razred iz razloga što deca tek sa 12 godina mogu početi samostalno da učestvuju u javnom saobraćaju. Zbog toga želimo da ih podsetimo i da ih naučimo, da steknu neke nove veštine i nove navike koje će koristiti kroz ceo život, a tiču se saobraćaja", rekao je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Istakao je da projekat "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" ima za cilj da podseti ali i upozori sve učesnike u saobraćaju na osnovna pravila o bezbednosti u saobraćaju, a da je posebno važno da se o tome uče upravo deca.

"Sam projekat ima za cilj da podseti na jedan od osnovnih postulata u saobraćaju, a to je vidi i budi viđen. Takođe, želimo da upozorimo i skrenemo pažnju svakom učesniku u saobraćaju da vodi računa o drugima učesnicima, kao i da se nametne na taj način da na vreme bude viđen, jer ukoliko vozači na vreme uoče biciklistu, oni mogu izbeći rizičnu situaciju i sve se odvija na bezbedan način, što je jedan od razloga što projekat i nosi naziv 'Gledaj da te vide'", objasnio je Stamatović.

Prema njegovim rečima, godišnje u Srbiji život izgubi do 50 biciklista što je jedan od razloga za pokretanje kampanje koja, osim edukacije biciklista, podrazumeva i aktivnosti usmerene na ostale učesnike u saobraćaju.

"Biciklisti su u javnom saobraćaju punopravni učesnici i skrećemo pažnju vozačima automobila da ih tretiraju tako. Naravno, podsećamo i na to da je u uslovima smanjene vidljivosti obavezno korišćenje svetlo-bele boje sa prednje strane bicikla, a svetlo-crvene boje sa zadnje strane bicikla. Takođe, apelujemo na sve vozače bicikla da koriste sigurnosne kacige", istakao je on.

Stamatović podseća da je projekat "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" u okviru kampanje koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja, sproveden zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije, DDOR osiguranjem i kompanijom "EKO Serbia", a u svetlu predstojećih Olimpijskih igara u Parizu, radi podizanja nivoa podrške srpskim sportistima na tom svetskom takmičenju i to kroz set obrazovnih, zabavnih i sportskih aktivnosti.

Učenici petog razreda osnovne škole "Sveti Sava" izrazili su veliko zadovoljstvo povodom učešća na manifestaciji organizovanoj u okviru tog projekta i istakli da su naučili mnoge stvari o saobraćaju, te da vole da voze bicikl i da često upražnjavaju tu sportsku aktivnost.