19. maj 2024 18:33

Veran Matić: Fotografija godine prikazuje događaj koji je obeležio godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veran Matić: Fotografija godine prikazuje događaj koji je obeležio godinu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) čestitao je danas fotoreporteru Tanjuga Savi Radovanoviću na prvoj nagradi koju je osvojio na konkursu "Betina fotografija godine" za najbolje medijske fotografije na području jugoistočne Evrope.

Matić je u tekstu objavljenom na portalu Javni servis naveo da je fotografija koja je obeležila godinu vezana za događaje koji su obeležili godine i godine unazad i unapred, masovna ubistva 3. i 4. maja 2023. godine.

U užem izboru, kako je primetio, našlo se nekoliko fotografija koje na različite načine beleže posledice zločina u Beogradu, Malom Orašju i Duboni.

Fotograf Tanjuga Sava Radovanović napravio je seriju fotografija od kojih je prvonagrađena, "Tragedija", fotografija - ikona zabeležena 4. maja.

"Stanete ispred nje i suze same krenu. I ne samo suze, već i niz emocija u kojima se prepliću tuga, saosećanje, ljubav i lepota. Preplavi vas empatija zasnovana na iskonskim vrednostima", naveo je Matić.

Naglasio je da te fotografije pružaju još jedno od viđenja kojih "ima toliko koje još nismo uočili".

"Umesto da šire priče i otvaraju nove vidike, savremeni mediji ih po diktatu senzacionalizma, veštački sužavaju. Godinu dana posle nepatvorenog zla koje nam se dogodilo, kao da se stidljivo pomaljaju te nove, drugačije vizure tragedije koja nas je zadesila", istakao je Matić.

Nagrađena fotografija pokazuje veliku grupu učenika kako plaču, zagrljeni, držeći sveće u rukama.

Radovanović je za Tanjug rekao da je zločin na njega dodatno ostavio "posebno težak utisak", jer se i sam školovao u "Ribnikaru".

Radovanoviću je nagrada uručena u četvrtak na svečanosti povodom 30 godina rada Novinske agencije Beta, kada su dodeljene i nagrade iz oblasti medijske pismenost "Dragan Janjić".

Tim povodom je priređena i foto-izložbe radova s konkursa za 21. "Betinu fotografiju godine" za 2024. koja obuhvata 44 dela.