22. maj 2024 13:06

Ljubivoje Ršumović: Da Evropa čuje cela za Miholjske susrete sela, ove godine u 1.775 sela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubivoje Ršumović: Da Evropa čuje cela za Miholjske susrete sela, ove godine u 1.775 sela

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU/ MILOŠ MIŠKOV

BEOGRAD - Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava, koje će dobiti sredstva za održavanje Miholjskih susreta sela i naglasio da će ta manifestacija ove godine biti održana u 113 opština širom Srbije od 1. juna do 1. novembra.

Susreti će ove godine okupiti 1.775 sela, a biće uključeno rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca širom Srbije.

Uz sportske i folklorne igre, gastronomske specijalitete i zabavni program za sve generacije Paraćin i Kanjiža, već 1. juna, u svojim selima, "otvoriće" susrete, a narednih vikenda - 8, 15, 16. i 22. juna oriće se sela Kruševca, Koceljeve, Niša, Valjeva, Vlasotinca, Doljevca, Ade, Babušnice i Vršca.

Predsednik Komisije po ovom programu pesnik Ljubivoje Ršumović podsetio je na stih "da Evropa čuje cela za Miholjske susrete sela" i dodao da se manifestacija organizuje već četiri godine na radost i polzu ove naše, mnogi misle male zemlje, ali za nas najveće koju imamo.

Užice četvrti put organizuje Miholjske susrete, a ove godine kako je najavljeno u selu Drežnik očekuju više od 1.000 posetilaca.

Prvi put program pripremaju stanovnici Opštine Malo Crnić, a koji će uključiti će biti i defile fijakera.

Jedinice lokalne samouprave, koje same osmišljavaju programe za stanovništvo sela sa svoje teritorije, na osnovu uguvora imaju na raspolaganju do 500.000 dinara.

Neka sela u program su uključila i seoski višeboj, tradicionalne nastupe folklora, izvornog pevanja, sviranja gusala i tambura, slikanje i literarnih sadržaja do zanatskih i primenjenih umetnosti - izradu rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja.

U programu su i igre za penzionere, izbor za najlepšu pastiricu, maskembali za decu, koncerti, izložbe slika.

Raspored manifestacjia biće na sajtu Ministarstva za brigu o selu.