7. jun 2024 14:55

Pošta Srbije obeležila 184 godine rada, uručeni ključevi 95 elektromobila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pošta Srbije obeležila 184 godine rada, uručeni ključevi  95 elektromobila

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pošta Srbije danas obeležava 184 godine rada a tim povodom su radnim jedinicama ovog javnog preduzeća uručeni ključevi 95 električnih dostavnih vozila namenjenih post-ekspres dostavi pošiljaka širom Srbije.

Čestitajući godišnjicu ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić je istakao da Pošta Srbije daje značajan doprinos ukupnom razvoju i privrednom napretku naše zemlje.

"Nabavkom i korišćenjem elektromobila Pošta Srbije još jednom demonstrira povećenost zaštiti životne sredine, odnosno očuvanju okoline. Dakle, ponašamo se racionalno i odgovorno, idemo ukorak sa vremenom a sve to dodatno utiče na kvalitet usluga koje Pošta Srbije pruža ogromnom broju ljudi u Srbiji", istakao je on.

V. d. Direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković je rekao da dostavljači ovog preduzeća dolaze do 4.700 naseljenih mesta u Srbiji i da Pošta Srbije sa 1.793 pošte i 14.193 zaposlenih može da završi sve što je za građane Srbije važno a tiče se poštanskih usluga.

"Prateći digitalizaciju i sve što je Vlada Srbije u prethodnom periodu radila kada je reč o e-upravi, mi dajemo doprinos digitalizaciji Srbijer ali i zadržavamo broj zaposlenih", rekao je on.

Naveo je da su vozila koštala 542 miliona dinara i da je Vlada Srbije kroz subvencije u iznosu od 475.000 evra pomogla njihovu nabavku.

Anđelković je najavio da će Pošta Srbije raditi na tome da sva njena vozila budu na električni pogon.

"Mi želimo da budemo odgovorna kompanija i da bi sva naša vozila bila na električni pogon punićemo ih našom strujom.Već smo obezbedili da se vozila koja stignu u Kragujevac pune našom strujom, odnosno strujom proizvedenom u našim solarnim panelima", rekao je on.

Istakao je da će se u narednim godinama nastaviti intenzivan rad na tome da u svakoj radionici Pošte Srbije bude dovoljno sunčanih panela i da se na taj način pomogne u smanjivanju opterećenja Elektroprivrede Srbije.

Naglasio je da je zaposlenima u maju isplaćena prva polovina dobiti a da će druga polovina biti isplaćena u septembru.

Anđelković je poručio da će u Pošti Srbije učiniti sve da žalbi na isporučivanje pošte bude što manje, ali da bi se tu uspelo neophodno je obezbediti što povoljniji materijalni položaj zaposlenih u ovom preduzeću.

"Posebno mi je drago što su danas povodom Svesrpskog sabora sa nama prijatelji iz Republike Srpske. Sa njima smo smo od 2012. godine potpisali osam sporazuma i to ne samo sporazuma o dobrim namerama, nego sporazuma koji stvarno funkcionišu", rekao je on.

Kao važan detalj te saradnje naveo je činjenicu da pošiljke koje šalju građani u Republici Srpskoj u inostranstvo ili im iz inostranstva dolaze, prvo dolaze u Srbiju.

"Dakle, ne u Sarajevo, nego u Beograd, a onda idu za Nemačku, Švajcarsku i širom sveta gde naš narod u dijaspori živi", rekao je Anđelković.

Nakon uručivanja ključeva elektromobila, u sklopu Svesrpskog sabora, održan je sastanak predstavnika ministarstava, visokih predstavnika pošta i izvršnih direktora iz Srbije i Republike Srpske.

Sastanku su pored v. d. direktora Pošte Srbije Zorana Anđelkovića i drugih rukododilaca ovog preduzeća prisustvovali i Milica Ćatić iz Ministarstva telekomunikacija Republike Srpske, izvršni direktor u Poštama Republike Srpske Milenko Vučeta i drugi.

Razgovaralo se o jačanju veza i saradnje Pošta Srbije i Republike Srpske, njihovom proširenju kao i primeni sporazuma između ovih preduzeća.