7. jun 2024 16:32

Železničke kompanije iz Srbije i Srpske najavile intenzivniju saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Železničke kompanije iz Srbije i Srpske najavile intenzivniju saradnju

Foto: TANJUG/MEDIJA CENTAR ŽELEZNICA SRBIJE AD

BEOGRAD  - Predstavnici železničkih kompanija Srbije i Republike Srpske istakli su danas, na sastanku koji je organizovan u okviru Prvog svesrpskog sabora, da će u narednom periodu biti intenzivirana saradnja kao i da će biti realizovane nove zajedničke aktivnosti u oblasti železničkog saobraćaja na obostranu dobrobit.

U saopštenju Infrastrukture železnice Srbije ističe se da je zajednička ocena dve kompanije da su i dosad dve železnice imale uspešnu saradnju u mnogim oblastima poslovanja, a da će se ona nastaviti kroz modernizaciju i izgradnju železničke infrastrukture, razvoj železničkog turizma, aktivnosti na održavanju pruga i funkcionisanje teretnog saobraćaja vozova.

Sastanak su predvodili Anita Dimoski, pomoćnica ministra za železnice i intermodalni transport u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Vesna Vožni, pomoćnica ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i veze Republike Srpske.

Dimoski je istakla da je modernizacija železničke infrastrukture u Srbiji od velikog značaja i za Republiku Srpsku, a da je stanica Zvornik mesto najboljeg povezivanja dveju železničkih mreža.

Sa druge strane, generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković najavila je da bi u narednom periodu trebalo potpisati međusobni Memorandum o saradnji, kojim će biti definisane sve oblasti saradnje železničkih kompanija iz Srbije i Republike Srpske, a da su svi projekti modernizacije srpskih pruga i na dobrobit čitave Republike Srpske.

Ivan Bulajić, generalni direktor Srbijavoza, predložio je da se u narednom periodu zajednički radi na rekonstrukciji pruge Mokra Gora - Višegrad, koja ima izuzetan turistički potencijal, ali i značaj za čitav ovaj region.

Da se uspešna saradnja odvija i na polju železničkog transporta energenata istakao je Dušan Garibović, generalni direktor Srbija Karga.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni istakla je da naša zemlja postaje lider u razvoju železničkog saobraćaja na ovim prostorima dok je Slađan Jović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske, izrazio posebnu zahvalnost Infrastrukturi železnica Srbije, jer su merna kola ove železničke kompanije obavila sva neophodna merenja na prugama u Republici Srpskoj.

Tokom današnjeg dana biće organizovan i niz bilateralnih sastanaka po određenim pitanjima u oblasti železničkog saobraćaja Srbije i Republike Srpske, kako bi se što pre došlo do novih rešenja i načina za unapređenje međusobnih odnosa u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.