13. jun 2024 16:42

Biljana Kilibarda: Mladi nemaju dovoljno informacija o štetnosti nikotinskih proizvoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Biljana Kilibarda: Mladi nemaju dovoljno informacija o štetnosti nikotinskih proizvoda

Foto: Shutterstock.com/ilkov_igor, ilustracija

BEOGRAD - Šefica Kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" Biljana Kilibarda kaže da na konzumiranje duvanskih i nikotinskih proizvoda, pored njihove privlačnosti, utiče i činjenica da konzumenti, posebno mladi, nemaju dovoljno informacija o njihovom sastavu i štetnosti.

Ona je za Tanjug rekla da tome u prilog navodi Evropsko školsko istraživanje o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji iz 2019. godine, prema kojem je čak 70 odsto učenika koji su probali elektronske cigarete reklo da je mislilo da su ti proizvodi napravljeni samo od arome.

"To znači da učenici nisu bili svesni da se u većini tih proizvoda nalazi nikotin i to je poseban problem, jer je nikotin supstanca odgovorna za stvaranje zavisnosti i veoma štetno deluje na mozak mladih osoba koji se razvija čak i do 25. godine, a nekada i duže", kaže Kilibarda.

Dodala je da time ovi proizvodi utiču i na kognitivne sposobnosti - pažnju, učenje i pamćenje, ali i na srce, krvne sudove, pluća.

Kilibarda kaže da je ne bi čudio dalji porast konzumacije ovih proizvoda, ali da ipak očekuje i stagnaciju u nekom trenutku jer su, dodaje, elektronske cigarete sada prepoznate u Zakonu o duvanu, što znači da će se raditi na smanjenju njihove dostupnosti.

Kilibarda kaže da postoje velike razlike u učestalosti korišćenja u odnosu na uzrast, pa tako taj procenat u petom razredu osnovne škole iznosi oko sedam odsto, u sedmom razredu je već 20 odsto, dok je u prvom razredu srednje škole čak 30 odsto.

"Danas je taj procenat verovatno veći, budući da su elektronske cigarete i vejpovi od perioda kada je rađeno istraživanje do danas postali sve dostupniji i popularniji", kaže Kilibarda.

Ističe da su elektronske cigarete termin koji se koristi za čitav spektar različitih proizvoda u smislu dizajna i aroma, a koje su na neki način zatekli čitavu javno-zdravstvneu zajednicu.

"U jednom momentu u svetu je zabeleženo čak 15.000 različitih aroma, što ukazuje na to da je ciljna grupa ovih proizvoda mlada osoba koja će ih probati iz radoznalosti jer su privlačne zbog samog dizajna i arome", objašnjava Kilibarda.

Ipak, upozorava i da se stalno pojavljuju novi proizvodi, poput nikotinskih vrećica, koji su takođe privvlačni mladima, a koje je probao svaki deseti učenik prvih razreda srednjih škola, dok su ranije bile popularne nargile čije su po popularnosti "naslednice" upravo elektronske cigarete.

"Pojavom elektronskih cigareta smanjena je učestalost korišćenja nargila, ali to nas svakako ne raduje jer sada možemo očekivati da je veliki broj mladih već razvio zavisnost, kao i da će biti dugoročni konzumenti duvanskih ili nikotinskih proizvoda", kaže Kilibarda.

Govoreći o naporima za smanjenje upotrebe ovih proizvoda, Kilibarda ističe da je pored zakonske regulative neophodno i širenje svesti o štetnosti duvanskih i nikotinskih proizvoda.

"Druga mera je da se onima koji već imaju razvijenu zavisnost, među kojima je i mnogo dece, pruži adekvatna podrška dok će smanjenje pristupačnosti i priuštivosti tih proizvoda svakako doprineti smanjenju njihove upotrebe", zaključila je Kilibarda.

Direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) Mihailo Stjepanović kaže za Tanjug da podatak da u Srbiji na svaka dva sata jedna osoba premine od raka pluća, a da je glavni razlog upravo pušenje, dovoljno govori o štetnosti duvanskog dima i proizvoda koji u sebi sadrže nikotin.

"Osobe muškog pola najčešće umiru od raka pluća, kod osoba ženskog pola je na drugom mestu, odmah iza karcinoma dojke. Na svaka dva sata jedna osoba premine od raka pluća. Glavni faktor rizika za to je pušenje, trećina našeg odraslog stanovništva puši, svaki sedmi tinejdžer puši, to zabrinjava", kaže Stjepanović.

Stjepanović kaže i da su one prvobitno zamišljene za odvikavanje od pušenja, a da je u praksi to potpuno drugačije, jer sve veći broj ljudi, naročito mladih, konzumira ove proizvode.

Dodao je da su i sve popularniji vejpovi lako dostupni, kao i da imaju veliki spektar različitih ukusa koji su mlađima privlačni, ali da to ne znači da su one manje štetne po zdravlje kako mladih, tako i starijih konzumenata.

"Elektronske cigarete su neželjene, kao i obične cigarete. Stop i elektronskom pušenju - aktivnom i pasivnom", naglašava Stjepanović.

Govoreći o zakonskim rešenjima po pitanju zabrane pušenja, rekao je da bi, kao pulmolog, više voleo da se se radi na podizanju svesti o štetnosti duvana.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je u najnovijem izveštaju navela da industrije duvana, alkohola i prerađene hrane podstiču loše zdravlje, pa i preranu smrt, koristeći marketing i mešajući se u napore vlada da spreče bolesti koje mogu biti fatalne kao što su rak, bolesti srca i dijabetes.

Novi izveštaj pokazuje da su duvan, fosilna goriva i alkohol odgovorni za više od 7.400 smrtnih slučajeva koji se svakodnevno dogode u 53 evropske države.