25. jun 2024 15:13

U Ćupriji organizovan trening bezbedne vožnje motocikala

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Ćupriji organizovan trening bezbedne vožnje motocikala

Foto: Tanjug/video

ĆUPRIJA  - Na poligonu Loki u Ćupriji održan je trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste, koji je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Savetom za bezbednost opštine Ćuprija.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Ivan Bojović je rekao, u ponedeljak, da je cilj treninga bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste unapređenje znanja, stavova i veština potrebnih za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, jer su analize pokazale da je u auto-školama loša obuka, kao i da polaznici obuke za "A" kategoriju izlaze na ulice nespremni za izazove koji ih očekuju u saobraćaju.

"Ponosni smo što smo u obavezne seminare Agencije za bezbednost saobraćaja uvrstili i stručno usavršavanje instruktora obuke za 'A' kategoriju, kako bi u budućnosti mogli na pravi način da pokažu i prenesu svoja znanja polaznicima", naveo je Bojović.

Kaže da je cilj ovog praktičnog treninga da se polaznicima prikažu posebne veštine i tehnike vožnje, kako bi prepoznali opasne situacije u saobraćaju.

"Smatramo da je potrebno promeniti sistem obuka, gde bi se ’ključ u ruke’ dao instruktorima, da na neki drugačiji način pristupe polaznicima", rekao je Bojović.

On je dodao da se obično kaže da je brzina glavni faktor rizika stradanja vozača dvotočkaša.

"Mi smatramo da je to jedan od uzroka, a da je nedovoljna obuka glavni faktor. Ako vi imate znanje, imate veštinu, imate tehnike vožnje i znate kako to da primenite, a povrh toga umete i da prepoznate opasne situacije, vi ste pobedili, onda je rizik od nesreća sveden na minimum", zaključio je Bojović.

Agencija za bezbednost saobraćaja praktične obuke na poligonima sprovodi od 2017. godine.

Što se tiče treninga bezbednosti motociklista, posle Ćuprije, ovakvi treninzi biće održani u još petnaestak gradova Srbije.