3. jul 2024 19:00

Ministarka Žarić Kovačević položila kamen temeljac za dogradnju škole u Osečini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Žarić Kovačević položila kamen temeljac za dogradnju škole u Osečini

Foto: TANJUG/GO OSEČINA

OSEČINA - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i predsednik opštine Osečina Nikola Tomić položili su danas kamen temeljac na mestu gde će biti dograđen novi objekat obrazovno-vaspitnog centra "Braća Nedić", koji će se prostirati na površini pd 300 metara kvadratnih.

Ministarka Žarić Kovačević je istakla da je reč o drugoj fazi radova i podsetila da je to ministarstvo prvu fazu podržalo sa 35,9 miliona, da je prošle godine škola u potpunosti modernizovana, te da zahvaljujući tome učenici imaju odlične tehničke uslove za rad i odvijanje nastave, kao i da ministarstvo u drugu fazu radova ulaže blizu 36 miliona dinara u proširenje postojećih kapaciteta škole, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

"Za dve godine ukupno 72 miliona dinara ministarstvo je uložilo u obnovu škole u Osečini. Verujem da ćemo nakon završetka druge faze radova, osim toga što ćemo proširenjem objekta obezbediti dodatni prostor, imati i kompletno uređeno dvorište sa pešačkim stazama i prilazom, te da će ceo ovaj kompleks biti sređen i tačno onakav kakav građani Osečine i zaslužuju. Ministarstvo je prepoznalo važnost da se obnovi zdanje srednje škole i potrebu lokalne zajednice da ulaže u infrastrukturu", rekla je ministarka.

Iskazala je zadovoljstvo što ministarstvo pomaže pomaže i podržava unapređenje uslova za školovanje mladih, kako bi oni ostali da žive i rade u svom kraju i pomogli njegov razvoj.

Dodala je i da ministarstvo radi na tome da Osečina do kraja godine dobije jedno upravno mesto, odnosno centar u kojem će građani moći da završe sve administrativne poslove sa organima uprave, kao i da je ministarstvo u te svrhe uložilo više od 6,5 miliona dinara.

Ministarka je obišla i samačko domaćinstvo Slobodana Milisavljevića u selu Osečina, jednom od dva sela koje je najviše stradalo tokom poslednjeg olujnog nevremena, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je njegova kuća pretrpela ogromnu štetu, pre svega na krovnoj konstrukciji gde je uništeno više od 6.000 komada crepova, kao i da je, zahvaljujući zajedničkoj podršci države i lokalne samoprave, otpočela njena obnova, a u toku je postavljanje novih crepova na novoj krovnoj konsturkciji.

Žarić Kovačević je istakla da država ima obavezu i da će pomoći svim ljudima ljudima da se oporave od katastrofe nastale usled vremenskih nepogoda, bez obzira na to što se u ovom trenutku procenjuje da su štete zaista ogromne.

Ministarka je tokom posete Osečini obišla i kompaniju "Podgorina voće d.o.o." koja je jedan od lidera u proizvodnji i preradi suve šljive, voću po kojem je ovaj kraj poznat, dodaje se u saopštenju.