5. jul 2024 15:23

Otvoren konzulat Demokratske Republike Kongo u Novom Sadu, unapređenje tradicionalno dobrih odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren konzulat Demokratske Republike Kongo u Novom Sadu, unapređenje tradicionalno dobrih odnosa

Foto: TANJUG/GO NOVI SAD

NOVI SAD  - Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac prisustvovao je danas prijemu povodom otvaranja konzulata Demokratske Republike (DR) Kongo u Novom Sadu i istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno dobri.

Crnobarac je rekao da prijateljski odnosi dve zemlje traju duže od 60 godina i da se može zaključiti da su oni izuzetno dobri, jer su zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

"Ovaj događaj jedan je od dokaza da postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta ne samo na visokom i najvišem nivou, nego i da se naši građani bolje upoznaju", rekao je Crnobarac.

Dodao je da time Novi Sad dobija priliku da kao Evropska kulturna prestonica još jednom opravda status multikulturalne i multikonfesionalne sredine koja je otvorena za sve ljude dobre volje, jer je bogatstvo kulturnih izraza jedan od najboljih pokazatelja njegovog sveuukupnog prosperiteta.

"Ujedno ovo je i prilika da Srbija, kao rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja, još jednom istakne čvrstu opredeljenost za negovanje i jačanje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa sa zemljama Afrike", rekao je Crnobarac.

Ambasador DR Kongo Žozefa Kalala Mulambe je istakao da je otvaranje konzulata u Novom Sadu natavak uspešne bilateralne saradnje između dve zemlje i potvrda prijateljstva za koje veruje da će se razvijati.

Počasni konzul Radmila Bašević rekla je da joj pričinjava izuzetno zadovoljstvo što je izbor njene konzularne nadležnosti pripao AP Vojvodini, kao regiji koja ima veoma važno mesto kao deo Srbije, kao i da veruje da će joj njeno iskustvo dugo 40 godiuna u diplomatiji pomoći u realizaciji planova na unapređenju saradnje između Srbije i DR Kongo i njihovih građana.

Konzulat Demokratske Republike Konga se nalazi na adresi Bulevar oslobođenja 78/IV u Novom Sadu, a bilateralni odnosi Srbije i DR Kongo su uspostavljeni 1960. godine i tradicionalno su dobri i prijateljski, dodaje se u saopštenju.