10. jul 2024 08:17

Počinje Exit festival, ABS apeluje na mlade da ne voze pod dejstvom alkohola i droge

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje Exit festival, ABS apeluje na mlade da ne voze pod dejstvom alkohola i droge

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Danas počinje Exit festival i očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na putevima u našoj zemlji, a iz Agencije za Bezbednost saobraćaja upozoravaju na mlada lica da vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika može negativno uticati na vozačke sposobnosti.

Od početka godine smrtno je stradalo 220 lica u saobraćaju na putevima Republike Srbije.

"Početak ''EXIT'' festivala je obradovalo većinu mladih, kako iz Srbije tako i iz Evrope i sveta, koji će se ovih dana uputiti ka Petrovaradinskoj tvrđavi. Ono što nas asocira na takve vrste manifestacija pored muzike, velikog broja izvođača i dobre zabave jeste konzumacija alkohola”, rekao je za Tanjug Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije.

Od početka godine smrtno je stradalo 220 lica u saobraćaju na putevima Republike Srbije, a tek ulazimo u period godine kada se očekuje povećan obim dinamičkog saobraćaja, samim tim i broj konflikata u saobraćaju.

"Od ukupnog broja poginulih, 47 su mlada lica, osobe od 15 do 30 godina starosti. Posmatrajući isti period prošle godine, od početka godine je preko 30 posto mladih lica više stradalo 2024. godine”, rekao je Koković.

"Zbog svega pomenutog, posmatrajući iz ugla bezbednosti saobraćaja, naša obaveza je da apelujemo na mlada lica koliko vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika može negativno uticati na naše vozačke sposobnosti”, rekao je Koković.

“Pored apela da ne konzumiramo alkohol kada smo u svojstvu vozača, takođe je veoma bitno da vodimo računa sa kim sedamo u automobil, odnosno da nikada ne dozvolimo da nas prevozi vozač pod dejstvom alkohola. Danas imamo dosta alternativa poput autobusa, taksi prevoza, ‘’safety driver-a’’ ili jednostavno možemo zamoliti poznanika da dođe po nas i bezbedno se vratimo kući”, rekao je Koković.

S obzirom na to da festival posećuje veliki broj mladih lica, Agencija za bezbednost saobraćaja će i ove godine iskoristiti priliku da priđe tim mladim ljudima i preventivnim aktivnostima promeni svest o saobraćaju i rizicima koje on nosi.

Generalno, posebno je teško uticati na promenu svesti kod mladih lica kada pričamo o saobraćaju. Mladi vozači nemaju dovoljno iskustva, skloni su dokazivanju, a naročito pod dejstvom alkohola skloni su nasilničkoj vožnji”, rekao je Koković.

“Primenom ''pijanih naočara'' i simulatora vožnje, svi posetioci će moći da isprobaju i uvere se koliko alkohol i psihoaktivne supstance umanjuju vozačku sposobnost, odnosno produžavaju vreme reagovanja, smanjuju koncentraciju, koordinaciju, preciznost pokreta, izazivaju pospanost i utiču na promenu svesti i pravilno donošenje odluka”, rekao je Koković.

Vozač koji u organizmu nema prisustva alkohola ima vreme reagovanja od jedne sekunde, dok kada je u stanju umerene i teške alkoholisanosti njegovo vreme reagovanja od jedne sekunde se značajno povećava za 3 ili više puta, ukazao je on.

"Trezan vozač pri brzini od 50 km/h i reagovanjem od jedne sekunde pređe put dužine oko 14 metara, dok kod vozača pod dejstvom alkohola prilikom reagovanja ovaj put iznosi oko 42 metra. Preciznije, dok trezan vozač zaustavi svoje vozilo ispred prepreke, vozač pod dejstvom alkohola tek započinje da reaguje na uočenu prepreku”, rekao je Koković.